Skolepulje møder kritik - lokal skole får penge, hvis karaktererne hæves

00:57

Video: Hør, hvad eleverne tænker om den skolepulje, som Nysted Skole er med i. Her får skolen kun udbetalt penge, hvis flere elever får mindst 4 i dansk og matematik.

Få flere elever til at få mindst 4 i karakter og få en bonus. Sådan lyder indholdet i en skolepulje, som blandt andet Nysted Skole på Lolland er med i.

På Nysted Skole afventer skoleleder Brian Brodersen at høre nyt fra Undervisningsministeriet. Han regner nemlig med at skulle have udbetalt 1,3 millioner kroner i karakterpenge.

- Det har vi selv regnet det ud til, så det mener vi, at vi gør, men vi har ikke fået det blå stempel endnu, siger skolelederen.

Nysted Skole er en af 104 skoler med mange fagligt svage elever, der er med i den tidligere regerings såkaldte skolepulje. Den belønner de skoler, der formår at få flere afgangselever til at få mindst fire i dansk og matematik.

Altså hvis pengene er der, så kan de jo bare give os dem

Freja Jensen fra 9.B

Sidste år lykkedes det Nysted Skole at få bonussen, og ser ud til at gøre det igen.

Skepsis blandt elever

Alligevel er det ikke en ordning, alle de nuværende 9. klasseelever bryder sig specielt meget om.

- Jeg synes, det er lidt mærkeligt faktisk, at vi skal få høje karakterer for, at skolen kan få penge. Altså hvis pengene er der, så kan de jo bare give os dem, siger Freja Jensen fra 9.B.

Ida Pommer og Freja Jensen går i 9.B på Nysted Skole. De er lidt skeptiske overfor den skolepulje, som Nysted Skole er med i. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

- Jeg synes da, det lyder som en god idé for skolen, men det er også vigtigt, at skolen ikke sætter fokus på, at vi skal tage os sammen, for det kan give stress og sådan, siger Gustav Andersen, som også går i 9.B.

Skoleleder: Jeg bryder mig ikke om konceptet

Skoleleder Brian Brodersen er heller ikke ovenud begejstret.

- Jeg bryder mig ikke om konceptet. Jeg synes ikke, det passer med den skoletradition, vi har her i Danmark. Blandt andet fordi man kører så ensporet på resultaterne i dansk og matematik. Det er jo ikke kun de to fag, der er vigtige, siger skolelederen.

Brian Brodersen mener også, at det er problematisk, at det er få elevers præstation, som afgør, om skolen får den ekstra pose penge eller ej.

- Jeg tror, der var en af skolerne sidste år, hvor det var én elev, vi taler om. 1,3 millioner kroner og én elev. Der er grænserne altså sat for hårdt op i forhold til, hvad det er, vi arbejder med her, siger Brian Brodersen.

Skoler deler bonus

I alt 18 skoler her i landsdelen er med i skolepuljen. Syv af dem ligger i Guldborgsund Kommune.

Skolelederne fra de syv skoler er blevet enige om at dele de bonusser, der eventuelt vil blive udbetalt i løbet af den tre-årige periode, som puljen eksisterer.

- En af grundene til, at vi gør det, er, fordi der er mange usikkerhedsmomenter i det her. En skole, der ligger inde i midtbyen, kan risikere at få rigtig mange elever i løbet af et år, så den her tro på, at man kan lave et eller andet strategisk træk og så få pengene, det er bare ikke sådan verden her. Altså det er mennesker, vi har med at gøre, det er ikke maskiner, siger skolelederen på Nysted Skole, Brian Brodersen.

Nysted Skole er en af 104 skoler, der er med i Undervisningsministeriets skolepulje. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Sidste års bonus gav Nysted Skole råd til at købe møbler til de store elever og smartboards til nogle af faglokalere.

I år ser der ud til at blive flere penge til hver skole, hvis der som ventet er seks ud af syv skoler, der har fået 10 procentpoint flere 4-taller ved afgangsprøverne før sommerferien.

Skoleleder Brian Brodersen Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Men selvom Nysted Skole altså ser ud til at have gjort sig fortjent til bonussen for andet år i træk, så mener Brian Brodersen ikke nødvendigvis, at det er, fordi skolen er med i skolepuljen.

- Eller også er vi bare heldige, at vi er inde i en god stime, det er faktisk svært at sige.

Skolepuljen

 • Skolepuljen blev vedtaget med blåt flertal i Lars Løkkes anden regeringsperiode.
   
 • Puljen løber over tre år fra 2017 til 2020 .
   
 • Målgruppen for puljen er de 120 skoler fordelt over hele landet, som har de største andele af elever i den fagligt tunge ende. 16 skoler har dog takket nej til at deltage.
   
 • Puljen belønner de deltagende skoler med en kontant bonus på mellem 1,3 og 1,5 millioner kroner, hvis det lykkes at få flere elever til at score mindst 4 i dansk og matematik i afgangsprøverne sammenlignet med tidligere år.
   
 • Det første år skal 5 procentpoint flere elever opnå mindst 4, året efter skal det være 10 procentpoint flere, og det tredje år skal det være 15 procentpoint flere. Andelen måles i forhold til gennemsnittet af afgangsprøvernes karakterer på den pågældende skole i årene 2014-2016.
   
 • For at understøtte skolerne i at gennemføre et fagligt løft igangsætter undervisningsministeren et program for løft af de fagligt svageste elever.

Kilde: Undervisningsministeriet

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App