Udsatte Næstved-familier får hjælp med tøjvask og dagligvareindkøb

Frivillig hjælpeorganisation har fået støtte fra Nordea-fonden til at hjælpe udsatte småbørnsfamilier i Næstved.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Børnefamilier er hårdt presset, hvis en forælder er gået ned med stress, hvis familien bliver ramt af sygdom eller forældrene har fået et barn med en diagnose.

Men hjælpen er nær. Siden 2013 har den frivillige organisation Home-Start hjulpet småbørnsfamilier i Næstved, når der er behov for det. Nu får organisationen en økonomisk indsprøjtning med støtte fra Nordea-Fonden på 45.000 kroner.

- Det var simpelthen så dejligt. De falder på et tørt sted, så det er rigtig skønt, siger Home Start-koordinator Helle Kronstrand.

Støttekronerne skal blandt andet gå til et projekt i Sydbyen i Næstved.

- Vi samarbejder med sundhedsplejersker, sagsbehandlere, daginstitutioner, og vi ved fra dem, at der er et øget behov i Sydbyen.

Dækker alt fra Hellerup til Gellerup

Organisationen støtter familier med mindst ét barn under skolealderen.

- Vi dækker alt fra Hellerup til Gellerup. Vi skelner ikke mellem økonomisk indkomst eller politisk eller religiøse overbevisninger, siger koordinator Helle Kronstrand.

quote Det kan være enlige forældre eller kernefamilier med to audier i carporten, som måske er gået ned med stress

Helle Kronstrand, Home Start-koordinator

- Vi besøger alle. Det kan være enlige forældre eller kernefamilier med to audier i carporten, som måske er gået ned med stress eller fået et barn med handicap. Det kan også være forældre, der ikke har noget netværk eller forældre, som i forvejen får hjælp fra kommunen.

Der er dog specielt en type familie, der særligt har brug for hjælp.

- Vi har flest familier, hvor den ene forælder har en efterfødselsreaktion, og så har vi en del udenlandske familier med manglende netværk. De enlige forældre har vi også rigtig mange af. Men vi har også familier, hvor far er udsendt og mor står alene med to små børn og er ved at gå til at træthed.

Frivillige tager ud som den gode nabo

Organisationen Home-Start er økonomisk støttet af Næstved Kommune med 350.000 kroner om året og er derudover fondsbaseret. Derfor luner den økonomiske støtte fra Nordea-Fonden.

De 45.000 kroner, som Home-Start Næstved har fået fra Nordea-fondens lokalpulje, skal blandt andet gå til at uddanne nye frivillige. Alle skal nemlig på et 20-timers kursus, inden man bliver sendt ud til familierne.

barn.jpg
Læs også
Udsatte børn og unge:
Kommunerne skal blive bedre til at hjælpe familierne, mener ekspert
barn.jpg
Læs også
Udsatte børn og unge:
Kommunerne skal blive bedre til at hjælpe familierne, mener ekspert

- Vi er ikke et rengøringsfirma, og vi er heller ikke et babysitterfirma. De frivillige er helt almindelige mennesker med en god portion livserfaring. De tager ud som den gode nabo eller familievenner, hvor de hjælper med det, som familien har behov for. Nogle har måske brug for at få lavet en ordentlig portion frikadeller, som de kan putte i fryseren, nogle har brug for en skulder at græde ved og andre har brug for, at der bliver gået en tur med barnevognen, imens mor får et bad, siger Helle Kronstrand.

- Det er en kombination af omsorg og praktisk arbejde. Det er hjælp til selvhjælp og støtte til at få sat struktur på hverdagen.

Udfylder de servicehuller kommunen efterlader

Nogle familier er ikke trygge ved kommunens folk, men har behovet. Home-Start er en privat organisation, som lukker nogle af de servicehuller, kommunen efterlader. En familie kan få hjælp af en frivillig to timer om ugen i seks til ti måneder.

- De familier, der har brug for hjælp mere kontinuerligt, kan godt have et lidt anstrengt forhold til kommunen, fortæller Helle Kronstrand.

Men der er den støtte, som Home-Start kan give anderledes, fordi familien kan sige ja tak eller nej tak til tilbuddet. Familien henvender sig selv og beder om hjælpen.

- Når først jeg har snakket med dem og fundet en egnet frivillig, tager vi ud til familien igen og laver rammerne for forløbet og så kan familien sige ja tak eller nej tak, siger Helle Kronstrand.

På den måde er samarbejdet mere frivilligt, end det nogle gange kan være med kommunen.

quote Vores formål er egentlig at få taget toppen af en presset, så det ikke bliver en sag i kommunen

Helle Kronstrand, Home Start-koordinator

- Vores formål er egentlig at få taget toppen af en presset, så det ikke bliver en sag i kommunen. Man får hjulpet familien, inden den bryder sammen.

Der bliver dannet en relation

Oftest får familierne kontakt til Home-Start via en jobkonsulent, en sagsbehandler, via læge, dagplejemor. De fleste familier får de fra sundhedsplejersker. Home-Start er også nævnt på kommunens hjemmeside, og nogle henvender sig også via Facebook’s hjemmeside.

- Vi har indberetningspligt, men vi har ikke skærpet underretning. I de tre år jeg har været ansat, har jeg kun lavet to underretninger, siger Helle Kronstrand.

Barn angst
Læs også
Politiet får nyt it-værktøj til at spotte udsatte børn
Barn angst
Læs også
Politiet får nyt it-værktøj til at spotte udsatte børn

- Det kan være, at den frivillige bliver opmærksom på, at der er et alkoholproblem i familien, og så kan vi hjælpe med at få skabt kontakten til Tuba i Næstved for eksempel eller egen læge. Stille og roligt ved at snakke med familien. Der bliver dannet en relation, og nogle gange oplever vi, at når man ikke kommer fra kommunen, så er det ikke så farligt, siger hun.


Nyhedsoverblik