Udsatte børn bor især på Lolland: - Antallet er den store udfordring

En rapport viser, at Lolland Kommune huser et stort antal udsatte børn og unge. Og det er særligt antallet, der udfordrer kommunen, lyder det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Størstedelen af Danmarks udsatte børn og unge bor i Vest- og Sydsjælland samt Lolland og Falster. 

Det viser en ny omfattende rapport fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, hvor man har man undersøgt danske børn og unges velfærd og trivsel på en lang række velfærdsområder.

Undersøgelsen viser, at Lolland Kommune hører til de områder, hvor børn og unge er mest belastede.

Ifølge Kasper Roug (S), der er formand for Børne- og Skoleudvalgt i kommunen, så har de svært ved at rette op på statistikken på grund af det høje antal af udsatte børn og unge.

- Der er ingen tvivl om, at for os her på Lolland er det et spørgsmål om antallet. Vi er en kommune, hvor der er rigtig mange ressourcestærke borgere, som skaber en rigtig god kommune, og som skaber en kommune, som er god for os alle sammen – specielt for vores børn også, siger Kasper Roug.

- Men ja, vi har en stor gruppe af borgere, som er ressourcesvage, og det er antallet, der er den store udfordring, som det er lige nu.

quote Det er noget, vi arbejder med krum hals på for at råbe politikerne op på Christiansborg for at få ændret strukturerne

Kasper Roug (S), formand for Børne- og Skoleudvalget, Lolland Kommune

Forsøger at råbe Christiansborg op

Formanden forklarer, at selvom de arbejder med nye strukturer på området, som fungerer godt, så betyder antallet stadig noget for, om de kan hjælpe de udsatte børn og unge videre.

Samtidig peger Kasper Roug på, at bosætningspolitikken og den sociale eksport, som kommunen oplever fra andre kommuner, er en udfordring for Lolland Kommune.

- Det er noget, vi arbejder med krum hals på for at råbe politikerne op på Christiansborg for at få ændret strukturerne.

Men er I gode nok til at råbe landspolitikerne op?

- Det er jo en proces, som tager lang tid. Det er noget, som vores borgmester Holger Schou Rasmussen er rigtig dygtig til. Og det er noget, som alle borgerne her på Lolland og Falster skal være opmærksom på, siger

Et problem flere steder i regionen

Men det er ikke kun Lolland Kommune, der har udfordringer med mange udsatte børn og unge.

Rapporten viser nemlig, at otte ud af regionens 12 kommuner hører til blandt de 20 procent mest belastede kommuner i landet. Udover Lolland drejer det sig om Guldborgsund, Vordingborg, Faxe, Slagelse, Kalundborg, Holbæk og Odsherred kommuner. 

Og det er opsigtsvækkende, lyder det fra Karen Margrethe Dahl, der er senioranalytiker ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Vive.

- De fleste af de kommuner ligger i den øverste femtedel med 13-16 point, så de ligger relativt dårligt. Der er også kommuner rundt om København og i København og kommuner i Jylland, der ligger dårligt, men det er bemærkelsesværdigt, at det er et sammenhængende område på Sjælland, der ligger i den høje ende, siger Karen Margrethe Dahl.


Nyhedsoverblik