Udlån på biblioteker rasler ned - nu bruger vi biblioteket på en anden måde

Vi bruger biblioteket mere, men ikke så meget til at låne bøger med hjem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Udlånet er halveret de seneste år. Alligevel er antallet af brugere på biblioteket i Kalundborg steget.

- Vi har udviklet os. Vi er blevet et kulturelt lokomotiv med alt fra busture til børnearrangementer, siger Helge Zenth, der er bibliotekar og faglig koordinator på Kalundborgs biblioteker

De gamle dage, hvor biblioteket udelukkende var bøgernes højborg er talte. Bibliotekets nye rolle skal være alsidig. Der bliver nu afholdt mere end 300 arrangementer om året på biblioteket.

- Som bibliotekar synes jeg, det er en uheldig situation at færre låner bøger, men det er jo en del af en samfundsudvikling, siger Helge Zenth.

Mere end bøger

I dag er biblioteket meget mere end bøger. I Kalundborg har man siden 2013 været nødt til at udvikle sig:

- Vi har jo gratis internet her I huset, det bliver brugt rigtigt meget. Og vi har mange brugere, der kommer klokken syv om morgenen, tager aviserne med hen til bordet og sætter sig til at læse dem, fortæller han.

Det er det private marked med streaming af e-bøger, lydbøger og ikke mindst film og musik, der udfordrer de offentlige biblioteker.

Formanden I Kalundborg Kommunes Kultur og Fritidsudvalg tror ikke på, at det er muligt at beholde det klassiske bibliotek, som man kendte det i gamle dage:

- Fordi så går det jo ned. Hvis ikke vi ser på forudsætninger og betingelserne med ny teknologi, så vil vi gå ned. Vi kan jo ikke sætte udviklingen i stå, Ole Glahn (B) til TV2 ØST.

Et nødvendigt fristed

De høje besøgstal på biblioteket har da også en forklaring,

- Vi har brug for samlingssteder I lokalsamfundet. Steder hvor folk har mulighed for at møde hinanden. Jeg synes, at vi er gået igennem en meget spændende udvikling gennem de seneste mange år, siger Helge Zenth.


Nyhedsoverblik