Udgravning af hus fra middelalderen skaber begejstring: - Det er ret unikt

I Herslev nær Høng har arkæologer fundet frem til resterne af et husmandssted fra middelalderen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Arkæologer samles i disse uger i Herslev nær Høng.

Her har de udgravet resterne af et husmandssted fra middelalderen.

Det er Vestsjællands Museum og arkæologi-studerende fra Aarhus Universitet, der er i fuld gang med at udgrave huset. Arkæologerne er kommet på sporet af hustomten, efter nogle detektorførere havde fundet flere forskellige slags mønter og smykker på marken. Blandt andet en lille sværdamulet.

quote Alene det at have en huskonstruktion, der stadigvæk ligger, det er ret unikt

Trine Borake, museumsinspektør ved Museum Vestsjælland

I dag kunne interesserede så komme helt tæt på udgravningen.

- Det er jo spændende at se, hvad der har været førhen. Og det kommer til dagens lys nu, siger Jørgen Nicolaisen fra Kalundborg.

- Det er mærkeligt. I mange år er det blevet drevet med korn og roer, og så har der været et helt bosted nedenunder. Det tænker man jo ikke på, siger Anne Nicolaisen. 

Arkæologerne er kommet på sporet af hustomten efter nogle detektorførere havde fundet flere forskellige slags mønter og smykker på marken. Blandt andet denne lille sværdamulet.
Arkæologerne er kommet på sporet af hustomten efter nogle detektorførere havde fundet flere forskellige slags mønter og smykker på marken. Blandt andet denne lille sværdamulet.

Et unikt fund

Arkæologerne har fundet rester af en bygningskonstruktion fra 1100-tallet. Og det er unikt.

Mange huse fra middelalderen er nemlig blevet pløjet op, fordi man i den tid byggede fundamentet af kampesten - såkaldte syldsten.

- Alene det at have en huskonstruktion, der stadigvæk ligger, det er ret unikt. At vi så også har gulvlag, og vi kan begynde at få noget information ud fra, som vi ellers ikke har adgang til, fordi det er pløjet væk, det er også ret specielt. Så der er mange ret specielle elementer i det her, siger Trine Borake, der er museumsinspektør ved Museum Vestsjælland.

Museet vil nu begynde at søge midler til at kunne udgrave endnu mere af marken.


Nyhedsoverblik