Tyve i spektakulært kup: Onsdag starter retssagen

To tyve stjal i sommer et guldsmykke og unikke støbeforme fra Borgcenteret i Vordingborg. Onsdag morgen skal sagen for retten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I sommer lykkedes det to mænd at bryde ind i Danmarks Borgcenter i Vordingborg. På under et minut slap de ud med det, de angiveligt troede var et uvurderligt smykke fra vikingetiden.

Hiddensee-smykket er vurderet til at have en værdi af godt 50 millioner kroner ifølge politiets anklageskrift, som TV ØST har fået aktindsigt i. Der var dog tale om en kopi af guldkæden.

Men mændene stjal også seks originale støbeforme fra vikingetiden, som museumsdirektør, Keld Møller Hansen fra Museum Sydøstdanmark tidligere har beskrevet som ”helt unikke”.

Retssag i gang

Onsdag begynder retssagen mod de to mænd klokken 9.30 i Retten i Nykøbing Falster.

Mændene på henholdsvist 32 og 25 år kommer fra København. De er tiltalt for at have begået tyveri af særlig grov beskaffenhed ved at stjæle museumsgenstande til flere millioner, som har uvurderlig kulturhistorisk værdi.

Ifølge anklageskriftet er de seks støbeforme i sig selv uerstattelige museumsgenstande. Men sammen med efterligningen af Hiddensee-smykket har de begge en mere betydelig værdi.

Desuden udgør smykket og formene både sammen og hver for sig en uvurderlig kulturhistorisk værdi for Danmark og Tyskland, lyder det i anklageskriftet.

guldting.jpg
Læs også
Tyve i spektakulært kup gik efter guldsmykke til 50 millioner – men kom til at tage en kopi
guldting.jpg
Læs også
Tyve i spektakulært kup gik efter guldsmykke til 50 millioner – men kom til at tage en kopi

Tyve stoppet af mejetærsker

De to mænd brød ind i Borgcentret natten til den 28. august sidste år. Ifølge politiet kom mændene ind i museet ved at flå en jerndør ud af muren ved at bruge en bil til formålet.

Efter mændene havde smadret en udstillingsmontre, flygtede de derfra med tyvekosterne i en rygsæk. Dog satte en mejestærsker en stopper for deres flugt på Storstrømsbroen.

Tyveriet blev nemlig begået under høstsæsonen, og om natten i særlige tidsrum kan store høstmaskiner blive fragtet over Storstrømsbroen. I den slags tilfælde bliver broen spærret for al anden trafik.

Derfor blev tyvene bremset i deres flugtforsøg. En af tyvene forsøgte dog at flygte derfra på ydersiden af broen, mens han kravlede godt 38 meter over havets overflade.

Politiet pågreb dog begge mænd, efter der var kommet forstærkning. Efter anholdelsen fandt politiet smykkerne på broen uden skader.

Keld Møller Hansen
Læs også
Målløs museumsdirektør efter indbrud: Det var forfærdeligt at vågne til
Keld Møller Hansen
Læs også
Målløs museumsdirektør efter indbrud: Det var forfærdeligt at vågne til

Retssag sat til tre timer

Hverken anklager Charlotte Grænge Larsen eller Gitte Juul Jensen, som er forsvarer for en af de to mænd, ønsker at udtale sig før retssagens start af hensyn til retssagens behandling.

Der er afsat tre timer til domsafsigelsen, og Charlotte Grænge Larsen forventer ikke, at man vil gøre brug af vidner. Defor forventer man, at der allerede falder dom i dag, onsdag, hvis altså retssagen går som planlagt.

Ved grundlovsforhøret tilbage i august nægtede de to mænd sig skyldige i sigtelsen.

Hvis de bliver dømt skyldige, kan de risikere op mod seks års fængsel. De er nemlig tiltalt efter straffelovens paragraf 276 jævnfør paragraf 285, som handler om forbrydelser af grov beskaffenhed.

Her kan straffen stige, hvis der blandt andet er tale om en forbrydelse begået af flere i forening, måden forbrydelsen bliver udført på eller hvis de stjålne genstande har en betydelig værdi.

Smykke lånt fra Tyskland

Kopien af Hiddensee-smykket og støbeformene stammer fra udstillingen Vikingernes Metropol, som Danmarks Borgcenter har haft siden april sidste år.

Her har de lånt genstandene af Hedeby-museet ved Slesvig i Tyskland for at kunne fortælle historien om vikingernes liv i den daværende danske handelsby Hedeby. Byen lå på det tidspunkt i det nuværende Tyskland ved Flensborg Fjord.

Selve Hiddensee-smykket menes at have forbindelse til den danske konge Harald Blåtand.


Nyhedsoverblik