Tusinder af ænder aflives efter fund af fugleinfluenza

00:32

Med hjælp fra Beredskabsstyrelsen bliver tusinder af ænder aflivet ved Fuglebjerg.

Søndag bliver antallet af fugle i Fuglebjerg væsentligt mindre, da 3000 gråænder aflives i en container.

Fredag eftermiddag fik Fødevarestyrelsen en indberetning om, at der var fundet fugleinfluenza i en besætning af gråænder i Fuglebjerg ved Næstved.

Søndag rykkede Fødevarestyrelsen derfor ud med en container for at aflive de 3.000 fugle.

- Metoden er, at man har en stor container, der er lufttæt, og der fylder man CO2 i, altså kuldioxid, og så dør de i løbet af ganske kort tid, fortæller Stig Mellergaard, der er dyrlæge i Fødevarestyrelsen.

Alt i alt kommer aflivningen af de mange gråænder til at tage omkring fire timer.

- Der er kun 400 voksne ænder, og så er der en hel del ællinger, oplyser Stig Mellergaard.

Artiklen fortsætter under billedet.

  Foto: Michael Nordborg

- Det er sådan, at man tager nogle dyr derned, og når man ser, at de er døde, så lægger man et nyt lag dyr derned, og så ligger de sådan set oven på hinanden og dør, fortæller dyrlægen.

Efter aflivningen bliver fuglene kørt til DAKA i Randers, hvor de bliver destrueret. Resterne af ænderne kan blive brugt i for eksempel cementindustrien.

Ingen smittefare

Stig Mellergård fortæller, at det er en mild fugleinfluenza af typen H5, som er blevet fundet i besætningen i Fuglebjerg. Det er en type, der ikke smitter mennesker, og heller ikke andre fugle i Fuglebjerg har højere risiko for at blive smittet, fordi der er ænder i området, der har haft fugleinfluenza.

- Der er ikke nogen risiko for smitte. For de her fugle, har muligvis fået det ved, at der har været nogle vilde fugle i nærheden af dem, og dem kan andre folks fugle lige så godt komme i nærheden af, siger han og fortæller, at der på denne årstid generelt er en lav smitterisiko.

- Sådan et klart vejr gør også, at meget af det, der er ude i naturen, bliver dræbt af solen, siger dyrlægen.

Når de døde fugle er blevet kørt til Randers, gør specialister fra Fødevarestyrelsen grundigt rent, der hvor de har opholdt sig, og efter en måned kan der flytte nye dyr ind i igen.

  Foto: Michael Nordborg

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App