Trykte busruteplaner vender tilbage: - Det giver god mening

Henrik Hvidesten (V), borgmester i Ringsted og bestyrelsesmedlem i Movia, forklarer, hvorfor trafikselskabet har besluttet at genopsætte de trykte ruteplaner ved regionens busstoppesteder. Foto: TV ØST

Snart vender de trykte ruteplaner tilbage til busstoppestederne efter massiv kritik.

Det har affødt stor kritik, at trafikselskabet Movia i december sidste år besluttede at fjerne de trykte køreplaner ved 14.500 busstoppesteder på Sjælland, Lolland, Falster og Møn. I stedet skulle køreplanerne være digitale.

- Jeg synes, det er noget svineri. Når man bliver ældre, har man jo behov for meget hjælp, sagde Tove Ulriksen fra Kalvehave for eksempel til TV ØST i forrige uge.

Hun er pensionist og har ingen bil og er derfor meget afhængig af bussen. Og de manglende busplaner besværliggjorde rejsen for hende – noget som også ÆldreSagen kunne nikke genkendende til.

Men nu har Movia besluttet at komme kritikerne i møde. Bestyrelsen har nemlig besluttet at opsætte trykte ruteplaner ved alle busstoppestederne.

- Det er klart, at de mange bekymringer, vi har modtaget fra brugerne af busserne, har givet anledning til at tale om, hvordan den digitale løsning er blevet implementeret. Og det her med, at nogen har haft svært ved at finde ud af, hvor bussen kører hen, vil vi gerne være med til at afhjælpe, siger Henrik Hvidesten (V), der er borgmester i Ringsted Kommune, og som sidder i Movias bestyrelse.

01:50

Se indslaget: Trafikselskabet Movia har fjernet de trykte oplysninger om bustider og ruter fra stoppestederne. Det gælder for samtlige godt 14.000 stoppesteder.

Luk video

Trykte køretider kommer ikke op

Det er alene ruteplaner, der kommer op at hænge i trykt form ved busstoppestederne igen. Hvis man ønsker at se på tryk, hvornår bussen kommer, kan man bede buschaufføren om en trykt køreplan eller kontakte Movia for at få én tilsendt.

Det her med, at nogen har haft svært ved at finde ud af, hvor bussen kører hen, vil vi gerne være med til at afhjælpe

Henrik Hvidesten (V), borgmester i Ringsted og bestyrelsesmedlem i Movia

Hvorfor skal afgangstidspunkterne ikke også stå ved busstoppestederne, når I nu alligevel sætter ruteplaner op?

- Der er mange muligheder for at se, hvornår busserne kører. De fleste gør det, allerede inden de går ned til busstoppestedet. Langt de fleste planlægger jo deres rejse i forvejen, særligt i de her områder hvor der er lidt længere mellem busserne, siger Henrik Hvidesten.

- Det er de færreste, der går ned til busstoppestedet for at finde ud af, hvornår bussen går. Det ved man godt i forvejen.

Han understreger, at det vil fremgå af de nye ruteplaner, hvordan man kan finde ud af, hvornår bussen kommer. Blandt andet kan man sende en sms eller ringe til Din Offentligt Transport (DOT), hvis ikke man ejer en smartphone eller ikke er særlig velbevandret i det digitale Danmark.

Kommer op i løbet af sommeren

Kom det bag på dig, hvordan det blev modtaget, at køreplanerne blev taget ned?

- Nej, det gjorde det sådan set ikke. Det er klart, at når vi kommer ind i en mere og mere digitaliseret verden – og det gør vi jo – så skal vi også reagere på det som trafikselskab. Og rigtig mange får gavn af den digitalisering, siger Henrik Hvidesten.

Ganske mange har nævnt, at de ikke er sikre på, om de går ind i den rigtige bus, der kører i den rigtige retning til det rigtige sted

Henrik Hvidesten (V), borgmester i Ringsted og bestyrelsesmedlem i Movia

- Men når vi gør det, så er der også nogen, der enten ikke kan eller vil være med ovre i den digitale verden, og dem kommer der selvfølgelig henvendelser fra.

Én ting har dog overrasket ham.

- Ganske mange har nævnt, at de ikke er sikre på, om de går ind i den rigtige bus, der kører i den rigtige retning til det rigtige sted. Det er kommet bag på mig. Og derfor giver det god mening at lave en ruteplan ved stoppestedet, så man sikrer, at brugerne af busserne også kommer med den rigtige, siger han.

Movia forventer at have de sidste rutebeskrivelser oppe på stoppestederne i løbet af sommeren i år. De stoppesteder, som ikke har digitale informationsskærme, vil blive prioriteret først.

Godt 2.000 af Movias stoppesteder udstyret med digitale informationsskærme med liveopdateret trafikinformation.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App