Troede den var uddød - sjælden bi fundet på Møn

Der er kun set en enkelt han ved Hundevæng Overdrev den 17. juni i forbindelse med et studie af de vilde bier på Møn. Fundet blev gjort af entomologen Jesper Melchiorsen. Foto: Anders Illum og Christina Kaaber-Bühler

Sporeblodbien er ikke set i Danmark siden 1958. Men nu er den sjældne blodbi blevet fundet på Møn.

Sporeblodbien er så sjælden, at den kun har været registreret i Danmark to gange. Senest i 1958 hvor bien blev fundet på Bornholm.

Men noget tyder på, at sporeblodbien har levet en tilbagetrukket tilværelse på Møn i mange år, for nu er der blevet fanget et eksemplar af bien på det østlige Møn.

- Det er bare fedt at finde noget, der er sjældent, og den har ikke været i Danmark i 60 år. Man havde tænkt, at den måtte være uddød, siger Christina Kaaber-Bühler, der er naturvejleder.

Hun er leder af et projekt, hvor Vordingborg Kommune indsamler viden om de vilde bier i Møn Biosfære-området sammen med forskere fra Aarhus Universitet og Københavns Universitet. Det er i den sammenhæng, at sporeblodbien er blevet fundet.

Artiklen fortsætter under billederne.

På jagt efter bien. Foto: Christina Kaaber-Bühler

Blodbiernes navn stammer ikke fra deres barbariske adfærd, men derimod den smukke, røde bagkrop. Da blodbier ikke selv samler pollen, er de sparsomt behårede og kan overfladisk ligne en hveps. Foto: Anders Illum

Specielle blomster trækker bierne til

Den sjældne bi blev fanget med net på Hundevæng Overdrev af entomolog Jesper Melchiorsen. Overdrevet er den del af biosfæreområdet på Møn, som UNESCO har udpeget på grund af den unikke natur på øen.

Den sjældne blodbis tilstedeværelse på Møn viser, at der er noget om snakken: Naturen på Møn er helt speciel.

- Det underbygger fortællingen om Østmøn som en naturperle, siger Christina Kaaber-Bühler.

Bierne har nemlig brug for et bestemt udvalg af blomster for at leve.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sporeblodbien er kendetegnet ved en række sporer langs skinnebenene på bagerste benpar hos hannerne. Foto: Anders Illum

Sporeblodbien lever af gule kurveblomster som for eksempel høgeurt, og dem findes der mange af på Østmøn, der er kendetegnet ved et stort og varieret udvalg af blomster.  

- Vi har de her meget tørre, blomsterrige overdrev, hvor jordbunden er speciel, fortæller naturvejlederen.

- De er tørre, nærringsfattige og kalkholdige, og det er faktisk de tre ting, der gør, at de blomster og planter, vi har derude, er specielle, forklarer Christina Kaaber-Bühler.

Flere sjældne bier på Møn

Fundet af den sjældne sporeblodbi er opsigtsvækkende nok i sig selv, men det vidner også om, at en anden usædvanlig bi bor på Møn.

Sporeblodbien har nemlig en noget speciel livscyklus, der kræver tilstedeværelsen af en anden type bi.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det var her på Hundevæng Overdrev sproeblodbien blev fundet. Foto: Christina Kaaber-Bühler

Sporeblodbien er en snylter og opfostrer ikke selv sine egne larver - i stedet lægger den sine æg i rustsmalbiens hjem.

- Rustsmalbien bor nede i jorden, så den har skullet bruge en masse energi på at grave gange. Den har lavet madpakker - det, vi kalder bibrød - til sine larver, fortæller Christina Kaaber-Bühler.

I et ubevogtet øjeblik sniger sporeblodbien sig ned i rustsmalbiens hjem og lægger æg. Og når sporeblodbiens laver kommer til verden, slår de rustsmalbiens afkom ihjel og lever af den mad, rustsmalbien har efterladt.

Rustsmalbien er ifølge Københavns Universitet ekstremt sjældent i Danmark. Det betyder altså, at sporeblodbien, som er afhængig af rustsmalbien, er endnu mere sjælden.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App