Tre mænd på anklagebænken i sag om muligt drabsforsøg 

Var det et opgør mellem to bander om narkomarkedet i Stenlille, der i maj sidste år førte til skyderier? Det afgør retten i disse dage.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Retten i Næstved behandlede i dag en sag mod tre unge mænd, der er tiltalt for drabsforsøg. Ifølge tiltalen affyrede de sidste år flere skud mod personer ud for forretningen ”Pizza Burger House” på Stationsvej i Stenlille på Midtsjælland. Derudover indeholder tiltalen også et forhold for den ene af de tiltalte vedr. et skyderi mod to personer ved Dianalund station mellem d. 29. og 31 marts 2018.

De tiltalte nægter sig alle tre skyldige.

Skudepisoden i Stenlille skete lige efter klokken otte om aftenen den 28. maj sidste år. Flere vidner har beskrevet i retten, at vejret var lunt, og at der stod en del mennesker udenfor byens pizzeria og snakkede. Pludselig kom der en lille rød Polo kørende. Ud af vinduet i passagersiden hang en mand, der med venstre hånd affyrede mellem fire og seks skud, mens bilen kørte forbi.

Meget få husker noget 

Anklager Siw Olsen fortalte i retten, at sagen er kendetegnet ved, at meget få kan huske noget. F.eks. mener anklageren, at det er ret påfaldende, at en af de personer, der blev skudt imod ved Dianalund station i marts 2018 slet ikke kan huske, at om der blevet skudt efter ham, og han kunne ikke huske, at der var en konflikt i området. Manden har i første omgang afgivet en forklaring til politiet, men efterfølgende har han kontaktet politiet og bedt om, at sagen skulle trækkes tilbage.

Ifølge anklageren er de tiltalte alle tilknyttet banden Loyal To Familia. Siden september sidste år har det været forbudt at være medlem af banden, støtte den eller gå i dens tøj. 

stenlille.jpg
Læs også
Bandeskyderi i Stenlille: Politiet ransager flere steder
stenlille.jpg
Læs også
Bandeskyderi i Stenlille: Politiet ransager flere steder

I det hele taget er det en sag, hvor meget få kan huske noget.

-Vi har været ude for at vidner ikke er mødt op, og at de, der dog har mødt, har haft meget dårlig hukommelse. Der har i høj grad været tale om modvillige vidner. Der er en tradition for, at det her klarer grupperne selv og laver en “bytter”, sagde Siw Olsen under sin procedure tirsdag.

De tiltalte nægter, at de sad i bilen og de nægter, at de er med i en bande.

Tvunget til at opbevare våben

Efter skudepisoden i Stenlille løb flere personer fra stedet. To gemte sig bag en bil og to gemte sig i en have. En af dem, der løb, er ifølge anklagemyndigheden en mand, der har tilknytning til rockergruppen Gremium.

Forsvarerne for de tre tiltalte procederede i retten for, at de tiltalte skal frifindes. To af dem benægter, at de har været i Stenlille den pågældende aften. Den tredje har fortalt, at han var ved gerningsstedet den 28. maj, men at han havde forladt stedet før skudepisoden. Samtidig slog de på, at de tiltalte ikke er med i nogen bande og at de hverken har tøj eller noget andet, der signalerer Loyal To Familia, ligesom de heller ikke står opført i politiets egne arkiver som personer med tilknytning til LTF.

Anklager Siw Olsen bygger sin anklage om, at de tiltalte er medlemmer af Loyal To Familia på et udsagn fra et vidne, der har fortalt, at han blev tvunget til at opbevare skydevåben og ammunition for de tiltalte, og at alle i Stenlille ved, at de tilhører banden. Hun fremførte i retten, at skyderiet drejer sig om en kamp om hash og narkotikamarkedet i Stenlille. Derudover påpegede anklageren også, at de tre tiltalte har fået overført store pengebeløb til fængslet, mens de har siddet i politiets varetægt, hvilket er kendetegnende for LTF-medlemmer. Dog anførte flere af forsvarerne, at pengene stammer fra de tiltaltes familiemedlemmer.

Der er også flere familiemedlemmer til stede i retten for at støtte de tiltalte. De vinker og smiler og siger "jeg elsker dig", og "pas på dig selv", når der er pause i retsmødet. 

Tilhørsforholdet til Loyal To Familia er vigtigt i forhold til en eventuel strafudmåling i sagen, Straffen kan efter bandepakken forhøjes til det dobbelte, hvis forbrydelsen har baggrund i et opgør mellem to grupperinger.

Kasket fundet på gerningssted

Der er flere tekniske beviser i sagen. Af telemast oplysningerne kan politiet se, at den ene af de tiltalte slukkede sin telefon mellem 16.30 og 20.30 på dagen, hvor skyderiet fandt sted, men at en af de tiltalte kan placeres ved pizzariaet, men det benægter han heller ikke. Til gengæld har et vidne forklaret, at han har set den røde Polo køre igennem Nordskoven med flere personer i, og det passer også med teleoplysningerne på den tiltalte, der kan placeres i Stenlille.

Derudover er der fundet en knallert tæt på den ene af de tiltaltes bopæl. Knallerten indeholdt under sadlen en stor klump hash, 35 gram kokain og en pistol. Nøglen til knallerten fandt politiet i den tiltaltes lejlighed. 

Vidner har fortalt, at en af de personer, der sad i den røde Polo, hvorfra der blev skudt, tabte sin kasket under skyderiet. Kasketten er blevet undersøgt for DNA og den passer med DNA fra en af de tiltalte, ligesom der også er DNA fra en af de tiltalte på en kasse med ammunition, der svarer til de patroner, der er fundet ved gerningsstedet.  

Den endelige dom i sagen falder på torsdag.


Nyhedsoverblik