Tre kommuner indfører affaldssortering - derfor er det vigtigt

Fra oktober måned skal borgerne i Ringsted, Næstved og Vordingborg sortere endnu mere affald. Holbæk kommune er allerede langt med sorteringen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- At kunne gøre noget for miljøet, det betyder alt.

Sådan siger René Egeskov Jensen fra Holbæk. Han har sorteret affald i 10 år. I sin husstand har han beholdere til seks forskellige typer affald: Plast, metal, glas, papir, mad-affald og restaffald. Det lyder måske besværligt, hvis man er vant til at smide det hele i én beholder. Men det er det ikke, fastslår han.

- Nej, det synes jeg ikke. Det er meget simpelt. Der er beskrevet med mærker på skraldespandende, hvad der er acceptabelt og ikke acceptabelt, siger René Egeskov Jensen.

Borgerne i Næstved, Ringsted og Vordingborg skal sortere mindre affald - og det er ikke besværligt, mener René Egeskov Jensen fra Holbæk.
Borgerne i Næstved, Ringsted og Vordingborg skal sortere mindre affald - og det er ikke besværligt, mener René Egeskov Jensen fra Holbæk. Foto: Ida Valsted - TV ØST

René Egeskov Jensen er ikke den eneste i Holbæk, der er god til at sortere. Faktisk bliver 55 procent af affaldet fra borgerne i Holbæk Kommune sendt til genanvendelse. Det er et højt tal, og højere end den målsætning på 50 procent, som kommunerne ifølge EU's affaldsdirektiv er forpligtet til at nå i 2022.

quote Det handler om at vi skal være bedre til at udnytte ressourcerne i vores affald og det betyder at vi fremover skal sortere bedre

Lars Bonde, Undervisningsmedarbejder i AffaldPlus

Netop målsætningen på de 50 procent er baggrunden for at de seks kommuner, der hører under det fælleskommunale affaldsselskab AffaldPlus, Sorø, Slagelse, Faxe, Ringsted, Næstved og Vordingborg nu skal til at affaldssortere endnu mere.

- Det handler om at vi skal være bedre til at udnytte ressourcerne i vores affald og det betyder at vi fremover skal sortere bedre. Vi skal smide færre ting ind i forbrændingen og så skal vi i stedet genanvende materialerne, fortæller Lars Bonde, Undervisningsmedarbejder i AffaldPlus.

Vi skal afbrænde mindre og genavende mere, forkalrer Lars Bone fra AffaldPlus.
Vi skal afbrænde mindre og genavende mere, forkalrer Lars Bone fra AffaldPlus. Foto: Ida Valsted - TV ØST
affaldssortering_dalmose.jpg
Læs også
Skoleelever skal være 'firstmovers' på at sortere skrald
affaldssortering_dalmose.jpg
Læs også
Skoleelever skal være 'firstmovers' på at sortere skrald

Nu skal Ringsted, Næstved og Vordingborg sortere madaffald

Det er madaffald, borgerne i Ringsted, Næstved og Vordingborg skal vænne sig til også at sortere separat fra oktober måned 2018. Madaffald er nemlig en ressource fordi det kan omdannes til biogas - og samtidig er det et krav fra EU, at 50 procent af borgernes affald skal kunne genanvendes, når vi når til år 2022.

Sorø og Slagelse sorterer allerede madaffald som bliver kørt til AffaldPlus’ helt nye anlæg til behandling af madaffald i Næstved. På anlægget bliver madaffaldet læsset i en silo og herfra til et rum, hvor den omdannes til såkaldt "biopulp".

Den såkaldte biopulp ser ikke ret lækker ud - men den løser mange problemer.
Den såkaldte biopulp ser ikke ret lækker ud - men den løser mange problemer. Foto: Ida Valsted - TV ØST

Biopulpen lugter fælt og ligner mest af alt efterladenskaber fra en ko - men det har stor værdi. Biopulpen kan nemlig bruges til produktion af biogas. Når pulpen er forgasset, er der et restprodukt tilbage, som så kan bruges som gødning i landbruget.

Langt størstedelen genanvendes

I 2017 blev over 55 procent af affaldet hos Renonorden i Holbæk genanvendt. Gennem tiderne har der dog været mange historier om, at det affald, borgerne sorterer, alligevel bliver blandet sammen eller slet ikke genanvendes. Men sådan er det heldigivs ikke, forklarer Simon Halvarsson, fagspecialist i virksomheden Fors, som står for at afhente affald hos private i Holbæk Kommune.

quote Det plast, vi indsamler i Holbæk, går til genanvendelse i Tyskland. Så det <em>giver </em>mening at sortere affaldet, fortæller Simon.<br /> 

Simon Halvarsson, fagspecialist i Fors

- De her vandrehistorier og misforståelser hører man tit om plast. At de ikke går til genanvendelse, men bare bliver brændt af i Polen eller andre steder. Men det plast, vi indsamler i Holbæk, går til genanvendelse i Tyskland. Så det giver mening at sortere affaldet, fortæller Simon Halvarsson.

- Når man afbrænder affaldet, er ressourcerne væk. Der kommer noget varme og noget el ud af det, og det er fint - men hvis vi kan få ressourcenre recirkuleret og beholdt i et kredsløb, så er det klart at foretrække.

Borgerne kan trygt sortere deres affald - det bliver nemlig genanvendt i stor stil, forklarer Simon Halvorsson fra Fors i Holbæk.
Borgerne kan trygt sortere deres affald - det bliver nemlig genanvendt i stor stil, forklarer Simon Halvorsson fra Fors i Holbæk. Foto: Ida Valsted - TV ØST

Nyhedsoverblik