Trætte af ødelagte hvidevarer - borgere vil have mindre kalk i vandet

Foto: Kasper Larsen - TV ØST

Der er rigtigt meget kalk i vandet på Sjælland. Derfor har borgere i Strøby Egede netop besluttet, at der skal være blødere vand i vandhanen.

Det hårde, kalkrige vand ødelægger kaffemaskiner, vaskemaskiner og brusere.

Morten Lambæk Jensen bor i Strøby Egede på Stevns, og han er bekymret for sine hvidevarer.

- Der er meget kalk I vandet, det er meget hårdt. Man kan mærke på hanerne, at de hurtigere skal afkalkes, siger han.

Morten Lambæk er en af de 857 borgere i Strøby Egede, der har sagt ja tak til, at vandværket får installeret et anlæg, der kan gøre vandet blødere. 

En ny tendens

Det er Strøby Egede Vandværk, der i samarbejde med tredjeparten Cowi har sendt spørgsmålet om byens drikkevand til afstemning.

Vi har noget fantastisk godt vand, selvom vores vand klassificeres som hårdt

Hans Grøn Sørensen, formand, Strøby Egede Vandværk.

- Der er rigtigt mange, der går op i smagen af vand. Vi har noget fantastisk godt vand, selvom vores vand klassificeres som hårdt, siger Hans Grøn Sørensen, der er formand i Strøby Egede Vandværk.

67 procent af byens borgere stemte ja tak til, at det lokale vandværk skulle få installeret et apparat, der kan fjerne kalken. Ifølge Susan Münster, der er direktør i brancheforeningen Danske Vandværker, er der ikke tradition for efterbehandling af vand i Danmark. 

- Det er ret unikt. Jeg kender kun til en håndfuld vandværker, som har det nu, siger hun.

Borgerne presser vandværkerne

Der er et stigende ønske fra borgerne for at få renset vandet for kalk, så det bliver blødere. Mens det er muligt at filtrere vandet privat, kræver mange nu, at vandværkerne gør arbejdet, og det stiller højere krav: 

- De får henvendelser fra forbrugerne, der er interesseret i at få fjernet kalken, siger Susan Münster.

Artiklen fortsætter under grafikken.

 

Hans Grøn Sørensen er enig i, at borgernes ønsker har ændret sig.

- Kravet fra ja-sigerne blev efterhånden temmeligt stort. Der skulle en afstemning til, og det er så det, vi har gjort, fortæller han. 

Mindre sæbe og flere huller i tænderne

Der kan være fordele ved at få blødere vand. Med mindre kalk i vandet, kan man bruge færre kemikalier.

- Udover at du slipper for at skulle gøre ekstra rent, så skal du bruge mindre rengøringsmiddel. Det har en betydning for det samlede miljø, siger Susan Münster. 

Artiklen fortsætter under videoen.

01:00 Luk video

Der har dog også været debat om, hvorvidt den manglende kalk i vandet kan betyde flere huller i tænderne.

- Det er usikkert, hvordan mindre kalk påvirker miljøet, og så er der selvfølgelig også langtidseffekten på sundhed, fortæller Susan Münster.

Sjælland hårdest ramt

I Danmark er der tre andre vandværker, der har fået installeret blødgørende apparater. Det er i henholdsvis Brøndbyvester, Tårnby og Store Heddinge.

I Store Heddinge fjernes kalken ved at tilsætte små sandkorn til vandet. Herefter binder kalken sig til kornene, og så kan den sies fra. Der er dog flere metoder, der kan tages I brug, og dem vil vandværket I Strøby Egede nu undersøge.

Mindre kalk i vandet betyder:

  • En reducering i forbruget af rengøringsmidler, sæbe, shampoo og afkalkningsmidler med cirka 33 procent.
  • At en gennemsnitshusstand sparer for cirka 500 kroner om året.
  • En forlænget levetiden for vaskemaskiner med 5 år. Det halverer brugen af vaskepulver, og det forlænger levetiden for toiletter og varmtvandsbeholdere med 10 år.

Kilde: Hofor

Se mere

- Der går I hvert fald mindst tre år. Hvis det kan gå hurtigere, så vil vi selvfølgelig gøre det, men det skal først igennem myndighederne, fortæller formand Hans Grøn Sørensen til TV ØST. 

Mens borgerne i Strøby Egede kan se frem til at kunne spare mere på salt og sæbe, kommer deres vandregning nu til at stige. Ifølge de nuværende beregninger, som vandværket i Strøby Egede har fået lavet, ligger prisen på 5 kroner ekstra per kubikmeter vand. Morten Lambæk Jensen har det fint med, at vandet i hanen bliver dyrere.

- Jeg vil hellere betale lidt mere for vandet. Det er også bedre for miljøet.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App