Forsker: Træflis er bedre end kul - men det er ikke fremtiden

For at mindske udledningen af CO2 omlægger Asnæsværket fra afbrænding af kul til træ. Men træflis er ikke fremtiden, fortæller ekspert.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Alle danske kraftværker skal sende kulafbrænding på pension inden 2030. Og derfor omlægger Asnæsværket til afbrænding af træ.

Det er da også mere klimavenligt at brænde træflis af end at brænde kul, fortæller Niclas Scott Bentsen, der er lektor i biomasseresurser og bioenergi på Københavns Universitet. Han påpeger dog også, at det ikke nødvendigvis er en løsning, der holder for evigt.

Han forklarer, at snakken om afbrænding af træ på de danske kræftværker har bekymret mange borgere, der frygter for biodiversiteten i skovene. 

Asnæsværket
Læs også
Asnæsværket går grønnere fremtid i møde - sender kullet på pension
Asnæsværket
Læs også
Asnæsværket går grønnere fremtid i møde - sender kullet på pension

- Der har været en nervøsitet om, at hvis man udnyttede skovene til bioenergi, så ville det gå ud over biodiversiteten. Vores økosystemer skal bruges til mange ting, de skal lave energi til kraftværker for eksempel, men man skal også sikre biodiversitet og sikre rent grundvand og sikre rekreation for eksempel.

Er der grund til den bekymring?

- Der er nok ingen tvivl om, at en kraftig udnyttelse af skovene vil påvirke biodiversiteten. Men der er også andre hensyn at tage, blandt andet det med at forhindre klimaforandringer, og det er der udnyttelsen af skovene kommer ind.

Ikke alle kan gøre som Danmark

Danmark henter store mængder træflis i udlandet - noget der svarer til skov på arealer så store som Sjælland og Fyn til sammen. Er der træer nok til det?

- Indtil nu ser det ud til, at der er træer nok til at levere Danmarks efterspørgsel på træflis og træpiller. Men det er klart, det ikke er en løsning, alle kan benytte sig af. Der ville ikke være nok træ til at alle Europas lande laver den samme omstilling af deres energisektor, som vi har gjort.

Spadestik Asnæsværket
Læs også
Første spadestik til et kulfrit Asnæsværk er taget
Spadestik Asnæsværket
Læs også
Første spadestik til et kulfrit Asnæsværk er taget

Men er der en risiko for, at de andre lande også vil begynde at bruge mere træflis?

- Der er nok ingen tvivl om, at efterspørgslen på træflis stiger, men der er ikke noget tegn på at alle andre lande kommer til at vælge den samme løsning, som vi gør. Dertil er økonomien i at bruge træ til energi simpelthen for dårlig.

Det bedste lige nu

Hvor god en idé er det så at omstille fra kul til træflis?

- For mig at se er det en rigtig god idé. I forhold til klimaet er den vigtigste faktor, at vi holder op med at bruge kul, olie og gas, og i det perspektiv der er træflis en udmærket substitut, som kan bringes i spil hurtigt.

Er det så en fremtidssikret løsning?

- Det kommer an på, hvor langt ud i fremtiden, man ser. Om 100 år bruger vi nok ikke særlig meget træ til at lave el og varme. Men i den tid, der går, indtil man udvikler varmepumper eller ellagring i tilstrækkelig stor skala, der er biomassen et udmærket redskab til at forhindre brugen af fossile materialer.


Nyhedsoverblik