Tølløse nægter at forfalde: Nu styrkes fællesskabet

Engang var Tølløse en by på vej mod lukning. Sådan føltes det for byens borgere, men så tog lokale ildsjæle initiativ til et nyt fællesskab.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På et gadehjørne i Tølløse ligger en bygning, som skiller sig ud fra de andre med store vinduer langs hele den buede facade. Her åbnede Kulturmødestedet No1 i februar 2016.

- Tølløse skal være en kulturby, siger Jens Algot til TV ØST, da han fortæller, hvordan det gik til, at byen fik sit kulturmødested.

 I 2014 var Tølløse blevet en del af Holbæk Kommune, et vedhæng, som han kalder det. Butikker lukkede, og byen mistede arbejdspladser. Man fik ifølge Jens Algot indtryk af en by, der lukkede.

quote Tølløse skal være en kulturby

Jens Algot, formand for Fællesskab Tølløse

Men den 11. marts indkaldte ægteparret og ejendomsmæglerne Lone og Jens Algot til borgermøde i Tølløse for at lodde interessen for at skabe nyt liv i byen.

Den nedlagte bank blev mødested

Interessen var stor, og foreningen Fællesskab Tølløse blev stiftet med Jens som formand og Lone som kasserer.

Det blev hurtigt tydeligt, at et konkret sted, en base, var nødvendig. Nogen foreslog på mødet at købe byens nedlagte bank. Og sådan blev det.

I vinduerne hænger opslag om torsdagscafé, og et banner for Holbæk Teaters forestilling ”Dirigenten” svæver over døren. Indenfor er stole stillet klar til et møde, der er en bardisk og caféborde langs vinduerne.

Bygningen fra 1967 er den tidligere Danske Bank filial, som lukkede i 2012. I kælderen er den gamle bankboks bevaret med sin tykke ståldør, og der er blå gulvtæpper og Arne Jacobsen-lamper på væggene.

Jens Algot er overrasket over, hvor stærkt alt er gået. Allerede nu er der fuld gang i Kulturmødestedet No1. Tiden var moden, mener Jens Algot, og byens borgere bakkede initiativet op.

De "autonome" driver det uden støtte

Jens Algot bruger flere gange ordet ”autonomi”. Fællesskab Tølløse ejer bygningen Kulturmødestedet No1 og driver det uden offentlige tilskud.

Det er et bevidst valg for at undgå de krav, der følger med økonomisk støtte og for meget administration.

Der er ingen ansatte, alle opgaver løses af frivillige, fra rengøring til cafédrift. Selv de grønne områder over for Kulturmødestedet No1 vedligeholdes af frivillige, der ikke gider vente på, andre gør det.

I det hele taget er Kulturmødestedet No1 blevet muligt, fordi Tølløses borgere nægter at se sig selv som indbyggere i en by, der var engang, og som venter på, at nogen udefra skal gøre noget.

Giver dem følelsen af medejerskab

- Det er meget vigtigt at kommunikere, understreger Jens Algot igen og igen.

Helt fra begyndelsen udsendte Fællesskab Tølløse nyhedsbreve, brugte Facebook, kontaktede lokalaviserne og sørgede for at holde alle, der viste interesse for projektet, opdateret.

Det skulle give dem følelsen af medejerskab, ikke mindst politikerne, og da foreningen fik brug for hjælp til huskøbet, lød det: Kulturmødestedet, ja det ved vi alt om, og vi vil gerne hjælpe.

Andre grunde til at projektet er lykkedes, er at foreningen selv har skaffet 150.000 kroner ved salg af folkeaktier. Ud over det økonomiske er det også med til at dokumentere den lokale støtte, og at der er handling bag drømmene.

Mange ildsjæle giver udfordringer

Selvom Jens Algot egentlig synes, alt er gået overraskende let, nævner han én udfordring: mange ildsjæle kan have svært ved at blive enige om, hvad et projekt skal kunne.

Der kan blive interessesammenstød og mangle blik for helheden, så det bliver svært at prioritere opgaverne.

Der kan godt blive for mange ildsjæle, men det er en del af processen at tage de diskussioner det giver.

Kæmper for at genoplive Tølløsefestivalen

Tølløse er en by med aktiv musikskolekultur og folk, der godt gider involvere sig i kulturlivet.

Fællesskab Tølløse samarbejder i høj grad med andre, og Fællesskab Tølløse påtager sig gerne opgaven at være Tølløses samlende katalysator.

For tiden arbejdes på at genoplive Tølløsefestivalen, som i 1970’er og 80’erne var et vigtigt samlingspunkt for byen.

Initiativet er kommet fra København, fra folk, som er vokset op i Tølløse og husker barndommens festivaler som noget særligt.

Bankbygningen renoveres

Den gamle bank fungerer stort set, som den står, men driftsomkostningerne er høje, for radiatorerne er gamle, og huset er ikke isoleret godt nok.

Foreningen har søgt Realdanias kampagne Underværker om penge til en energirenovering. Med i renoveringsplanerne er at åbne facaden mere mod byen og pladsen foran, så hele byrummet kan bruges.

Og så er det et stort ønske, at stedet bemærkes af de mange togpassagerer, som passerer lige på den anden side af vejen. Der kommer svar fra Realdania sidst i september.

Tølløse er ikke længere en by uden liv. Kulturen spirer og fællesskabet vokser omkring Fællesskab Tølløse og Kulturmødestedet No1 .

- Forudsætningen for mange af de ting, man vil, er et hus, siger Jens Algot, det skal være basen, og herfra udgår tingene.

Du kan finde Kulturmødestedet No1s arrangementer i TV ØSTs kalender Guiden.


Nyhedsoverblik