Tjek om du er blevet smittet med lungetuberkulose

Sofiendalskolen i Haslev kæmper med et udbrud af lungetuberkulose. Men hvad er det egentlig? Og hvad gør man, hvis man er blevet smittet?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Flere elever på Sofiendalskolen i Haslev er blevet smittet med lungetuberkulose.

Tuberkulose
Læs også
Udbrud på skole:
Nu er 14 elever smittet med lungetuberkulose
Tuberkulose
Læs også
Udbrud på skole:
Nu er 14 elever smittet med lungetuberkulose

Første tilfælde blev konstateret i efteråret, og skolen har lige siden samarbejdet med medicinsk ambulatorium på Roskilde Sygehus, lyder det fra skolelederen.

Tuberkulose spredes fra person til person med dråber, der opstår, når en person med tuberkulose hoster eller nyser.

Hvad er tuberkulose?

  • Tuberkulose skyldes en infektion med en bakterie, som hedder Mycobacterium tuberkulosis.
     
  • Bakterien sætter sig fortrinsvis i lungerne, men kan sætte sig i alle organer inklusive knogler og lymfeknuder. Det er kun lungetuberkulose, som kan smitte.
     
  • Bakterien vokser langsomt, og tuberkulose kan være flere år undervejs.
     

Medicinsk Ambulatorium, Roskilde Sygehus

Tuberkulose er dog ikke særlig smitsom. De mest udsatte er dem, der er meget sammen med den syge i mange timer om dagen. I praksis er der tale om personer inden for samme husstand, klassekammerater eller arbejdskollegaer, der sidder i et lille rum.

Ifølge Medicinsk Ambulatorium på Roskilde Sygehus er det yderst sjældent at udvikle lungetuberkulose kort tid efter, man er udsat for smitte.

Hvad gør du, hvis du er blevet smittet?

De fleste som bliver smittet med tuberkulose, kan selv bekæmpe bakterierne. Kroppen bekæmper bakterierne ved at indkapsle dem, men fjerner dem ikke. Bakterierne lægger sig til hvile i kroppen. Det kaldes også latent infektion, som er den form for sygdommen, som de elever har, der er smittet.

Personer med hvilende tuberkulosebakterier i kroppen er ikke syge, kan ikke smitte andre, men kan senere blive syge af tuberkulose.

De hvilende bakterier kan senere vågne og give aktiv tuberkulosesygdom. Det kan ske mange år efter, at man er smittet med tuberkulosen og ses især hos personer med svækket immunforsvar.

Hvordan undersøges man for smitten?

Personer, som er blevet udsat for smitte, får taget en blodprøve og røntgenbillede af lungerne. Der går to-tre måneder fra en person bliver smittet til undersøgelserne kan bruges.

Er blodprøven negativ tre måneder efter smitteudsættelsen, er personen ikke blevet smittet.

Kan man forebygge tuberkulose?

Hvis blodprøven viser, at man er blevet smittet, kan medicinsk behandling forhindre udvikling af tuberkulose på et senere tidspunkt. Behandlingen består af én tablet dagligt i seks måneder. Medicinen hedder Isoniazid og gives med B-vitamin.

Efter ophør med Isoniazid kan man blive smittet med tuberkulose igen, men risikoen for at udvikle aktiv tuberkulose er mindre end før den forebyggende medicin.


Nyhedsoverblik