Tidligere præst idømt 10 års fængsel for seksuelt misbrug af børn

Den tidligere sognepræst i Tømmerup Kirke er blevet idømt 10 års fængsel for flere seksuelle overgreb på flere børn og unge. Han har anket dommen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I ti år misbrugte den tidligere sognepræst i Tømmerup, Dan Peschack, sin stilling og psykiske overlegenhed til at komme tæt på børn og unge og ad den vej begå seksuelle overgreb mod dem.

Den 47-årige mand misbrugte blandt andet en dengang 12-årig dreng og en 13-årig pige, havde gentagne gange analsex med dem, og han begik seksuelle overgreb på flere unge drenge, der lå og sov.

- rigtig beskæring- Tømmerup Præst i retten
Læs også
Afgørelse: I dag får præsten fra Tømmerup sin straf
- rigtig beskæring- Tømmerup Præst i retten
Læs også
Afgørelse: I dag får præsten fra Tømmerup sin straf

Og nu skal Dan Peschack så ti år i fængsel. Det idømte seks nævninge og tre juridiske dommere ved Retten i Holbæk ham i dag foran en stuvende fuld retssal. Samtidig fratager retten også den 47-årige mand retten til at virke som præst og retten til at omgås børn under 18 år.

Han skal betale 370.000 kroner i erstatning til de krænkede børn, blandt andet 100.000 kroner til den dengang 12-årige dreng og 70.000 til den 13-årige pige.

Præsten ankede dog dommen på stedet, fordi han gerne vil frifindes for alt det, han ikke har erkendt - det vil sige store dele af anklageskriftet. Han havde erkendt forholdet til den 13-årige pige og flere blufærdighedskrænkelser af unge drenge, men havde for eksempel nægtet at have haft analsex med den 12-årige dreng. Han har generelt nægtet alt i anklageskriftet, der ikke fremgår af det meget store billedmateriale.

Frifundet i fem forhold

Retten har lagt vægt på omfanget, grovheden af misbruget og børnenes unge alder. Dan Peschack lod børnene drikke alkohol og ryge hash, så han kunne forgribe sig på dem, lød det i retten. Han misbrugte både børnenes og forældrenes tillid, det var systematisk, og nævningetinget har lagt vægt på, at der er en risiko for, at præsten gentager sine ugerninger.

Tømmerup Kirke
Læs også
Grådkvalt præst i retten i Tømmerupsag: - Jeg har ikke ønsket at gøre nogen ondt
Tømmerup Kirke
Læs også
Grådkvalt præst i retten i Tømmerupsag: - Jeg har ikke ønsket at gøre nogen ondt

Præstens familie var til stede i retten, og det var flere af de krænkede børn også, da dommen blev afsagt. TV ØST's reporter i retten, Jessica Skovmose, fortæller, at stemningen var meget anspændt kort før domsafsigelsen, og efter dommen blev læst op, brød flere ud i gråd. Både nogle af ofrene og præstens familie, blandt andet hans søster. Til stede i retten var også et tidligere medlem af menighedsrådet i Tømmerup, som så rystet ud, da dommen faldt.

Præsten selv reagerede ikke.

Dan Peschack blev i fredags kendt skyldig i 25 ud af 30 forhold. Han blev frifundet i to forhold, hvor han var tiltalt for at have haft et forhold til en ung mand, der var 17 år, da det seksuelle forhold stod på. Men manden - der er 24 år i dag - forklarede selv i retten, at forholdet var gensidigt.

Derudover blev præsten frifundet i tre forhold omhandlende børnepornografi, hvor det ikke lykkedes anklagemyndigheden at bevise, at de uidentificerede drenge på vidoerne var under 18 år gamle. 

Gik efter 14 år

Tømmerup Kirke
Læs også
Anklager går efter hård straf til præst: Der er stor risiko for, at han gør det igen
Tømmerup Kirke
Læs også
Anklager går efter hård straf til præst: Der er stor risiko for, at han gør det igen

Forud for den endelige dom havde anklager Anja Liin sagt, at hun gerne så præsten bag tremmer i mellem 12 og 14 år. Hun mente nemlig, at der var så mange skærpende omstændigheder - antallet af børn, misbruget af præstens stilling og den måde, han har manipuleret børnene på - at man skulle tage paragraf 88 i straffeloven i brug.

Den siger, at ”under særdeles skærpende omstændigheder kan straffen overstige den højeste for nogen af lovovertrædelserne foreskrevne straf med indtil det halve".

- Der er fundet en helt utrolig manipulation sted. Præsten har koldt og kynisk bildt de her børn ind, at lige præcis det barn var noget helt særligt. Og at det særlige, de foretog sig, foretog han sig ikke med andre. Det har præsten gjort i ti år. Det ene barn har afløst det andet. Det er ualmindeligt skærpende, sagde anklageren i retten i mandags.

Hun mente samtidig ikke, at præsten på nogen måde fortrød sine handlinger. 

- Der er ikke skyggen af anger i den mand. Vi har gang på gang hørt præsten tale om, at det er hårdt og synd for ham at se på de billeder, han selv har taget, mens han selv begik overgreb. Vi har ikke hørt et ord om, at det er synd for børnene, sagde hun.

Forsvarer: Døm ikke med følelserne

Tømmerup Præst i retten - klippet til
Læs også
Forsvarer i Tømmerup-sagen: Vi skal ikke straffe for at hævne os
Tømmerup Præst i retten - klippet til
Læs også
Forsvarer i Tømmerup-sagen: Vi skal ikke straffe for at hævne os

Forsvarer Ulrik Sjølin Pedersen derimod mente ikke, at den strafskærpende paragraf kunne bruges i denne sag og argumenterede for en straf på mellem fire og fem års fængsel og en fratagelse af retten til at opholde sig sammen med børn i fem år. Det var vigtigt, sagde han, at nævningene ikke tog en beslutning med følelserne.

- Vi skal ikke afsige en dom med følelserne. Vi skal se på, hvad der faktuelt er sket. Og så skal vi have en straf. 12-14 år er skudt helt over målet. Må jeg minde om, at et drab i Danmark koster 12 år, sagde han i sin procedure.

Og på spørgsmålet om, hvorvidt Dan Peschack skulle have lov til at fortsætte med præstegerningen, når han var færdig med at afsone sin straf, var forsvareren helt klar:

-  Hvis han ikke må have med børn at gøre, hvorfor må han så ikke være præst? Han kan jo sagtens have med andre socialt udsatte at gøre. Det er det med børn, han har vist, at han ikke kan håndtere.

Sagen skal nu gå om ved landsretten.

 


Nyhedsoverblik