Test af allergi mod antibiotika indeholder fejl: 1.000 patienter indkaldes til nye tests

Mindst 1.000 prøver af allergi mod antibiotika kan indeholde fejl. Derfor indkalder Region Sjælland samtlige patienter til nye tests.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Omkring 1.000 patienter i Region Sjælland kan være allergisk over for to bestemte typer antibiotika, selvom de er blevet testet og har fået af vide, at de godt kan tale de to typer antibiotika.

Der er nemlig blevet fundet fejl i det testudstyr, som regionens hospitaler har brugt til at teste patienterne. Det oplyser Region Sjælland.

quote De kan være allergiske overfor de to præparater, selv om de er testet negative

Preben Cramon, sundhedsfaglig chef i Region Sjælland

Derfor har leverandøren af reagenserne til test af allergi mod de to typer antibiotika, ampicillin og amoxicillin, trukket deres produkter tilbage i hele Danmark, fordi der er risiko for, at undersøgelserne ikke viser det rigtige resultat:

- Der er en risiko for, at en patient kan være allergisk over for to antibiotika, men vi tager nu kontakt til alle berørte patienter, udtaler Preben Cramon, sundhedsfaglig chef i Region Sjælland, i en pressemeddelelse.

Indkalder alle til nye test

Konkret drejer det sig om allergi over for præparaterne ampicillin og amoxicillin. I Region Sjælland er der tale om knap 1.000 patienter, der er blevet undersøgt for allergi over for disse præparater, og det gælder kun undersøgelser foretaget mellem 26. april og 21. december i år.

Men testen har ikke virket, og derfor skal man ifølge regionen tage sine forholdsregler.

- Hvis en testet patient skal have antibiotika nu, er det vigtigt, at patienten informerer den læge eller sygeplejerske, der behandler vedkommende, om, at de kan være allergiske overfor de to præparater, selv om de er testet negative, siger Preben Cramon.

Alle berørte patienter i Region Sjælland er angiveligt fundet og vil blive kontaktet, fastslår den sundhedsfaglige chef. Desuden er samtlige læger og sygehusafdelinger, der har henvist patienterne til undersøgelsen, blevet orienteret om, at der har været fejl i testen. 

- Personerne er blevet testet, fordi det hører med til en almindelig allergiudredning, det er dét, man også kalder en priktest, siger Preben Cramon og tilføjer:

- De skal være opmærksomme på det, både når de er hos deres praktiserende læge, eller hvis de bliver indlagt på sygehuset og fortælle, at de er blevet testet for de her præparater og at det er usikkert, hvorvidt de er allergiske overfor dem. 

Nykøbing Falster Sygehus
Læs også
Fejl udløser krav om test af speciallæger
Nykøbing Falster Sygehus
Læs også
Fejl udløser krav om test af speciallæger

Allerede fredag kom frem, at patienter, der har fået at vide, at de kan tåle ampicillin og amoxicilling siden 1. maj, kan have fået et forkert resultat. Det oplyste Styrelsen for Patientsikkerhed.

Styrelsen for Patientsikkerhed kender ikke det præcise antal af prøver, der kan indeholde fejl. Men i Østdanmark, der dækker hele Sjælland, Bornholm og øerne, er der tale om mindst 2500 prøver, som potentielt kan indeholde fejl, oplyste styrelsen.

Hvad er antibiotika?

  • Antibiotika er en samlet betegnelse for medicin, som eksempelvis penicillin til behandling af betændelsestilstande forårsaget af bakterier. I dette tilfælde handler det om præparater med ampicillin og amoxicillin.
  • Ved allergisk reaktion mod antibiotika kan ses forskellige reaktioner som udslæt, vejrtrækningsproblemer og i visse tilfælde såkaldt anafylaktisk shock.
  • Ved allergisk reaktion over for medicin skal man kontakte læge hurtigst muligt.

Kilde: Region Sjælland

Nyhedsoverblik