Talerør for brystkræftpatienter: - Bekymrende, at man ikke kan stole på sundhedsvæsenet

Ifølge Dansk Brystkræft Organisation er det bekymrende, at patienter med brystkræft er blevet fejlvisiteret. Det kan svække tilliden til systemet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Siden 2018 har sagen om mangelfulde brystundersøgelser på Ringsted Sygehus fyldt en del i medierne.

Det er sagen, der bliver ved med at udvikle sig, og nu er der kommet nye oplysninger frem i lyset.

Kvinder, der havde tydelige tegn på brystkræft, er blevet visiteret forkert, så de ikke straks har fået den behandling, de skulle.

Ringsted Sygehus
Læs også
Nye alvorlige fejl fundet i sag om brystkræft
Ringsted Sygehus
Læs også
Nye alvorlige fejl fundet i sag om brystkræft

Det har Patienterstatningen fundet ud af, efter de har gennemgået de første indsendte journaler fra kvinder i sagen om de mangelfulde brystundersøgelser på Ringsted Sygehus i perioden 1. marts 2013 til 24. maj 2017.

- Vi synes, det er rigtig kedeligt, at der bliver ved med at dukke nye ting op i den sag, som jo er en ulykkelig sag. Når det så er sagt, glæder det os også, at der er to kvinder, der får erstatning fra Patienterstatningen. Det er et plaster på såret, siger Randi Krogsgaard, der er repræsentant for Dansk Brystkræft Organisation (DBO).

Ved to patientforløb har Patienterstatningen tilkendt kvinderne erstatning, fordi de er blevet forsinket i deres behandlingsforløb.

Det kan ikke tage deres sygdom væk

Patienterstatningen har ikke ønsket at udtale sig om sagen, men oplyser, at de er ved at gøre anmeldelserne og afgørelserne op.

quote Vi synes, det er meget bekymrende, at man ikke kan have tillid til vores i øvrigt velfungerende sundhedsvæsen

Randi Krogsgaard, repræsentant for Dansk Brystkræft Organisation (DBO)

Patienterstatning er ved undersøge 304 sager i alt, hvor kræftbehandling kan være mangelfuld, og der er altså mindst to sager indtil videre, der viser at der er sket alvorlige fejl, og som kan se frem til en økonomisk erstatning.

- Det kan jo ikke tage deres sygdom væk. Det er et stort problem, at de bliver diagnosticeret senere, fordi det ikke er fundet på grund af en fejl i første omgang. Erstatningen betyder, at der er nogle myndigheder, der anerkender, at de er i den situation, at der er sket en fejl. Det er ikke kvinderne selv, der har været efterladende med at få stillet diagnosen.

Artiklen fortsætter under grafikken.

- Man får hele tiden at vide, at man skal finde kræften i tide

Region Sjælland oplyste i 2018, at der fra perioden marts 2013 til 2017 var blevet udført mangelfulde brystundersøgelser af kvinder, hvor der var mistanke om brystkræft. Og det var i strid med de nationale retningslinjer på området.

Vagn Bach
Læs også
Ni kvinder fik kræft efter mangelfulde brystundersøgelser - nu skal ledelsen stå skoleret
Vagn Bach
Læs også
Ni kvinder fik kræft efter mangelfulde brystundersøgelser - nu skal ledelsen stå skoleret

Cirka 2.600 kvinder var blevet mangelfuldt undersøgt i perioden, oplyste regionen til Styrelsen for Patientsikkerhed. Derfor blev 735 kvinder indkaldt til en ny undersøgelse.

quote Når man finder ud af, at der ikke er noget i vejen, går man lettet hjem, men så kommer bekymringen igen, når man finder ud af, at der er sket en fejl

Randi Krogsgaard, repræsentant for Dansk Brystkræft Organisation (DBO)

- Det er en stressende situation, man sætter folk i. I første omgang er det jo meget provokerende følelsesmæssigt, når man finder en knude i sit bryst på den ene eller den anden måde og skal igennem nogle undersøgelser for at finde ud af, om man har kræft. Det skaber meget usikkerhed og personlig stress. Når man finder ud af, at der ikke er noget i vejen, går man lettet hjem, men så kommer bekymringen igen, når man finder ud af, at der er sket en fejl, og man i virkeligheden har brystkræft, siger Randi Krogsgaard fra DBO.

- Man får hele tiden at vide, at man skal finde kræften i tide, for så er der bedre mulighed for at behandle den, og når man ufrivilligt kommer til at vente på at få diagnosen i et ubegrænset tidsrum, så er det klart, at man får store bekymringer.

Bekymrende for tilliden til sundhedsvæsenet

Koncerndirektør for Region Sjælland, Leif Panduro Jensen erkender, at sagen er dybt tragisk.

- Vi kan kun undskylde maksimalt for det her, og det har vi gjort hele tiden, siger han til TV2 ØST.

Leif Panduro Jensen, koncerndirektør i Region Sjælland
Læs også
Kvinder med symptomer på brystkræft blev fejlvisiteret: - Vi kan kun undskylde
Leif Panduro Jensen, koncerndirektør i Region Sjælland
Læs også
Kvinder med symptomer på brystkræft blev fejlvisiteret: - Vi kan kun undskylde

På trods af erkendelsen af fejl er Dansk Brystkræft Organisation bange for, at sagen kan få konsekvenser for vores tillid til sygehusvæsnet.

- Vi synes, det er meget bekymrende, at man ikke kan have tillid til vores i øvrigt velfungerende sundhedsvæsen. Det er bekymrende, at man ikke kan stole på, at man bliver behandlet og undersøgt ordentligt. Det er også kedeligt at se, at der efterhånden kommer flere ting, når man ser tingene udvikle sig, siger repræsentant Randi Krogsgaard.

Organisationen har flere medlemmer, som er nogle af de kvinder, der er berørte af sagen.

- Vi tilbyder via et samarbejde med en advokat vores medlemmer, at de kan kontakte pågældende og få en indledende snak om deres situation, så de kan få hjælp til, hvad de skal gøre erstatningsmæssigt. Det ved vi, at der er nogle, der har benyttet sig af.

 


Nyhedsoverblik