Tag stilling: Hans kæmper for flere organdonorer

Efter selv at have fået en ny lever kæmper Hans Bruun-Jensen fra Tuse nu for at få flere til at blive organdonorer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det første tegn på, at Hans Bruun-Jensens lever var ved at give op, viste sig på en løbetur med den løbeklub i Holbæk, hvor han er formand.

- En spurgte mig, om jeg havde det godt, for hun kunne se på mig, at mine øjne var gule, og min hud var gul. Så hun syntes lige, jeg skulle kontakte lægen, fortæller han.

Lægen fandt hurtigt ud af, at Hans Bruun-Jensen havde brug for en ny lever, og i december 2015 kommer han på venteliste til netop det.

Og så var det ellers bare at vente. Og vente. 9. juni i år fik han så endelig det, han havde brug for. Han fik en ny lever.

Bruger Facebook i jagten på donorer

Efter at have prøvet det på egen krop, drømmer Hans Bruun-Jensen nu om at få endnu flere danskere om at skrive sig op som organdonor. Han ved, hvor vigtigt, det er, og hvor meget det kan tære på en at vente så lang tid.

- Jeg tænkte slet ikke på at blive organdonor selv, før jeg havde brug for en lever. Og jeg tror, der er mange derude, som heller ikke tænker over det og derfor ikke er tilmeldt, fortæller han.

Siden han blev opereret har han været særdeles aktiv på blandt andet Facebook for at få folk til at tilmelde sig donorregistret. Han håber, at det også kan lægge et pres på landets politikere.

- Jo mere, vi gør opmærksom på det her problem, jo større bliver presset også på vores politikere. Viser dem, at der skal gøres noget. For der er rigtig mange rundt omkring i Danmark, der mangler et organ.

Minister vil lave regler om

Og faktisk ulmer det politisk på organdonationsområdet. Sundhedsminister Sophie Løhde (V) vil i hvert fald undersøge, om det er muligt, at alle danskere automatisk bliver tilmeldt donorregistret ved fødslen. På den måde skal man aktivt melde sig ud, hvis ikke man ønsker at donere.

Men i mens politikerne snakker, så bliver Hans Bruun-Jensen ved med at kæmpe.

I morgen afholdes der ”Organdonationsdag” med en række arrangementer landet over – blandt andet på sygehusene i Slagelse og Køge.

Sådan bliver du organdonor

  • Du kan registrere dig som organdonor på www.sundhed.dk. Her kan du enten afvise at være donor, give fuld tilladelse eller betinge din tilladelse på dine pårørendes accept. Du kan også vælge nogle organer fra, hvis du af en eller anden grund ikke har lyst til at donere for eksempel hornhinder eller hjerte.
  • Du kan også anskaffe dig et donorkort, som du bærer på dig altid.
  • Hvis du fortæller dine pårørende munftligt, at du gerne vil donere organer, så gælder det også som et samtykke. Det anbefales dog ikke, da det kan være svært for pårørende at tage stilling i en presset situation.

 


Nyhedsoverblik