Tænketank: Skat på boliggevinster skal løfte udkantskommuner

Tænketanken Cevea foreslår en skat på fortjenester ved salg af bolig, der kan indbringe 7 milliarder kroner årligt og bruges til at sparke liv i udkantskommunerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Pengene skal gå til en erhvervsudviklingsfond, som skal støtte erhverv, velfærd og kultur i udkantsområderne, forklarer analysechef i Cevea Frank Skov.

- Vi har som samfund investeret massivt i de gode i liv i omkring storbyerne. Det har skabt nogle enorme prisforskelle i boligpriserne, som har været på himmelflugt i de store byer, hvor vi gerne vil bo, mens de er faldet i mange yderkommuner, der er blevet drænet for tilbud.

Boligavanceskatten skal være med til at udjævne de forskelle, som samfundets investeringer har skabt, siger han.

Samtidig vil Cevea øge incitamentet til at investere i virksomheder, som kan komme yderområder til gode, i stedet for i boliger, hvor gevinsten i øjeblikket kan stryges kvit og frit. Skatten skal betales, når en bolig sælges, og være på 42 procent af den fortjeneste, man har haft på boligen, hvilket svarer til beskatningen af en aktiegevinst.

Cevea kommer med sit forslag, efter at tænketanken i en række analyser har kortlagt, hvordan Danmark trækkes mere og mere skævt. Udkantsdanmark affolkes, mens befolkningstallet, arbejdspladserne, indkomsterne, formuerne og velfærden boomer i Hovedstaden.

Vækker begejstring på Lolland

Forslaget modtages med begejstring af Lollands socialdemokratiske borgmester, Holger Schou Rasmussen.

Han forventer, at en boligavanceskat vil kunne lægge en dæmper på de boligpriser, som er banket i vejret i de store byer siden ejendomsskatten blev sat i bero 2004. De har betydet, at hans kommune er blevet et trækplaster for folk på overførselsindkomst, der ikke længere kan klare huslejerne i især København.

- Fastlåsningen af ejendomsskatten har kostet fællesskabet milliarder af kroner og betydet, at man har skævvredet Danmark fuldstændig, siger han.

Unge familier vil tabe penge

Forslaget fra Cevea afvises af Den liberale tænketank Cepos.

- Kommer der er boligavancebeskatning, vil der være risiko for en nedadgående prisudvikling, og det vil i særlig grad ramme dem, som har købe senest. Mange unge familier vil tabe penge på det, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen i Cepos.


Nyhedsoverblik