Syv skoler tilbyder nu gratis morgenmad til eleverne i Vordingborg

Fra det nye skoleår kan syv folkeskoler i Vordingborg byde eleverne på gratis morgenmad. Politikere og skoleleder indfører projektet Hjernemad.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fra den 12. august får skolebørn på syv af byens skoleafdelinger et gratis måltid. Her skal eleverne fremover i fællesskab sørge for, at der er gratis morgenmåltider til dem og deres klassekammerater.

Det er et skud ekstra og tiltrængt energi til de elever, som ikke har overskud til undervisningen, fordi de ikke har spist hjemmefra eller fået madpakke med.

Hjernemad på Eskilstrup
Læs også
FødevareBanken bringer mad ud til trængte elever på Lolland – nu vil flere kommuner være med
Hjernemad på Eskilstrup
Læs også
FødevareBanken bringer mad ud til trængte elever på Lolland – nu vil flere kommuner være med

quote Det er fedt at få indflydelse på noget, der kommer til at betyde enormt meget for rigtig mange skoleelever i Vordingborg Kommune

Michael Nymand fra Ungdomsrådet i Vordingborg Kommune

Initiativ kommer fra ungdommen

Initiativet er en del af projektet Hjernemad, som siden 2017 har kørt i en række skoler i Guldborgsund og Lolland Kommuner. Ideen til det nye tiltag i Vordingborg Kommune stammer fra Ungdomsrådet, som har kæmpet for at få Hjernemad på dagsordenen i Udvalget for Børn, Unge og Familie.

Hjernemad på Eskilstrup
Læs også
Så er der gratis morgenmad til skolebørn på Lolland-Falster
Hjernemad på Eskilstrup
Læs også
Så er der gratis morgenmad til skolebørn på Lolland-Falster

- Politikerne i kommunen har længe ønsket, at vi kom med initiativer til dem, så det er godt at se dem rykke på det, når vi finder et konkret projekt, de kan støtte op om, siger Michael Nymand fra Ungdomsrådet, der har stillet forslaget, og som var ærgerlig over, at frugtboden på hans egen skole lukkede.

- Det er fedt at få indflydelse på noget, der kommer til at betyde enormt meget for rigtig mange skoleelever i Vordingborg Kommune.

Se indslaget: På 17 skoler på Falster og Lolland kan børnene få gratis morgenmad, inden de skal i gang med at regne brøker og bøje tyske gloser.

quote Det her kommer til at have stor betydning for mange elever i vores skoler, og det er noget vi skal prioritere

Nikolaj W. Reichel, formand for Udvalget for Børn, Unge og Familie i Vordingborg Kommune

Udvalgsformand: Det er noget, vi skal prioritere

Samarbejdet mellem Regions Sjællands kampagne Broen til Bedre Sundhed, TrygFonden, FødevareBanken og skoleområdet i Vordingborg Kommune er kommet på plads, så ordningen kan fungere umiddelbart efter det nye skoleår begynder.

- Det her kommer til at have stor betydning for mange elever i vores skoler, og det er noget vi skal prioritere – især når vi kan lave et stærkt samarbejde og høste andres gode erfaringer, siger Nikolaj W. Reichel, formand for Udvalget for Børn, Unge og Familie.

Fakta om Hjernemad i Vordingborg:

I Vordingborg Kommune medvirker syv skoleafdelinger:

  • Gåsetårnsskolen, Ørslev afdelingen.
  • Svend Gønge-skolen, Lundby afdelingen.
  • Kalvehave Skole 10 klasse.
  • Møn skoles 3 afdelinger, Hjertebjerg, Fanefjord og Stege.

Dermed kommer ordningen i alt omkring 1250 børn til gode.

Erfaring viser, at morgenmad giver eleverne energi

Projektet er tidligere realiseret på flere skoler i Guldborgsund og Lolland kommuner. Her har den gratis mad været et socialt samlingspunkt for elevernes fællesskab og en effektiv håndsrækning til den enkelte elev.

- Vi er rigtig glade for, at al den overskudsmad, vi har, kan blive brugt til noget meningsfuldt. Vores erfaring og de evalueringer, der er lavet, viser, at morgenmad på skolen giver eleverne mere energi og højere koncentration, samt socialt sammenhold på tværs af skolens alderstrin, siger Karen-Inger Thorsen, direktør fra Fødevarebanken.

Liv og Lea spiser hjernemad om morgenen på Eskilstrup Skole
Læs også
Morgenmad til trængte elever i skolen: - Det skaber et godt fællesskab
Liv og Lea spiser hjernemad om morgenen på Eskilstrup Skole
Læs også
Morgenmad til trængte elever i skolen: - Det skaber et godt fællesskab

quote I FødevareBanken udleverer vi overskudsmad fra industrien. Mad der intet fejler, men alligevel ville være blevet kasseret

Karen-Inger Thorsen, direktør fra Fødevarebanken

Hun understreger, at maden er ligeså god, som den forældrene kan købe i supermarkedet:

- I FødevareBanken udleverer vi overskudsmad fra industrien. Mad der intet fejler, men alligevel ville være blevet kasseret. Derfor er vi i FødevareBanken glade for at kunne udlevere morgenmad til yderligere syv skoleafdelinger.

Projekt hjernemad:

Projektet Hjernemad har siden 2017 kørt på en række skoler i Guldborgsund og Lolland kommuner. Her har eleverne medvirket til at sørge for, at maden fra Fødevarebanken blev til nærende morgenmad eller frokost. 

 

TrygFonden donerer 10.000 kr. til hver af skoleafdelingerne som økonomisk støtte til opstarten af projektet, der er et initiativ udviklet af kampagnen Broen til Bedre Sundhed, Region Sjælland. 

 

Maden bliver leveret af FødevareBanken. FødevareBanken er en non-profit organisation, der indsamler mad, som ellers ville gå til spilde. De fordeler maden til mennesker og institutioner, der kan skabe gratis og nærende måltider ud af maden. Sidste år kørte Fødevarebanken i alt lidt over 68 ton mad.

 

Projektet, som i 2017 er evalueret i et samarbejde mellem Broen til Bedre Sundhed og de deltagende skoler fra Guldborgsund og Lolland kommuner har skabt klare forbedringer:
 

  • Skolerne oplever færre konflikter i morgentimerne.
  • Eleverne får en rolig start på dagen og en fast struktur skaber trygge rammer.
  • Hygge og en god atmosfære bliver prioriteret højt.
  • Mange skoler oplever, at cafeen er med til at danne nye relationer.
  • De store hjælper de små og ofte sidder eleverne sammen på tværs af både klasser og årgange.
  • På nogle skoler ser man et højere koncentrationsniveau.
  • Flere får nu spist morgenmad og madpakken bliver derfor gemt til frokostpausen.
  • Det giver færre sultne børn og mere energi sidst på dagen.

Nyhedsoverblik