Sygemeldt: Kommune tolker reglerne, så de slipper billigst muligt

Ken Møller Sørensen fra Holeby retter skarp kritik af Lolland Kommune. Han er utilfreds med kommunens håndtering af hans sygedagpengesag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ken Møller Sørensen fra Holeby kritiserer Lolland Kommune for at tolke sygedagpengereglerne, så de slipper billigst muligt.

I december sidste år måtte 48-årige Ken Møller Sørensen opgive at arbejde.

En knæoperation resulterede i en infektion, og han er fortsat under behandling.

- Jeg har smerter i benene konstant, hvis jeg ikke spiser mine morfinpiller. Jeg savner at komme ud. Jeg savner mit arbejde, fortæller Ken Møller Sørensen.

Efter 22 uger på sygedagpenge fik den tidligere metalarbejder så besked fra Lolland Kommune om, at han ikke længere er berettiget til sygedagpenge. Han skal på ressourceforløbsydelse. Det svarer til kontanthjælp, og betyder ,at han får 3000 kroner mindre at leve for om måneden. 

- Hvis vi overhovedet kan få det til at løbe rundt, så er det kun lige. Vi kan ikke afdrage på bankgæld. Vi kan ikke komme nogle som helst steder. Jeg er nødt til at skrotte min gamle bil, selvom den ikke koster andet end forsikringer og vægtafgift . Jeg bliver stavnsbundet her. Det vil have enormt hårde konsekvenser for os, fortæller Ken Møller Sørensen. 

Forkortet sygedagpengeperiode

Sygedagpengereformen, der blev vedtaget i 2014 betød nemlig, at sygedagpengeperioden blev reduceret fra 52 til 22 uger, medmindre den sygemeldte opfylder forlængelsesreglerne. Regler, som Ken Møller Sørensen mener, at kommunen tolker, så de slipper billigst muligt.

- De fortolker dem som fanden læser biblen. Jeg er under behandling, så der er rig mulighed for at forlænge mine sygedagpenge, siger Ken Møller Sørensen.

Lolland kommune har ikke ønsket at kommentere på den konkrete sag, men Klaus Marius Hansen, direktør for kommunen skriver i en mail, der handler om sygedagpengereglerne generelt, til TV Øst: 

- Ved forlængelse af sygedagpengeperioden skal der være en præcis vurdering af, at man på ny kan udføre samme eller tilsvarende job, som man blev sygemeldt fra.

Kritik af kommunernes håndtering

Siden sygedagpengereformen trådte i kraft har der været kritik af kommunernes håndtering . En kritik der også er nået til frem til Christiansborgpolitikerne:

- Der er jo rigtig mange kommuner, der hellere foretager en hurtig beslutning, tager en sag på det, og hvis de så taber, så koster det ikke nogen penge, siger folketingsmedlem Lennart Damsbo-Andersen fra Socialdemokratiet.

Da Lennart Damsbo-Andersen sidder i Folketingets Beskæftigelsesudvalg, er det relevant at spørge, om det ikke er deres ansvar at lavere klarere regler:

- Nogle gange føles det som, at der er langt fra det aftalepapir, som vi laver til den reform og så videre til den lovtekst, bekendtgørelser og de vejledninger, der kommer efterfølgende. Og så til den måde, som det bliver fortolket på i kommunerne, siger Lennart Damsbo-Andersen.

Men i Holeby er  det langt til reformer, bekendtgørelser og lovtekster.

 - Det er så sørgeligt at man ikke kan gøre noget her. Man er bare et brik i systemet. De er slet ikke interesseret i, at jeg bare vil ud og igang med at arbejde igen. Jeg vil ikke pensioneres. Jeg vil ikke have skånejob. Jeg vil ikke have flexjob. Jeg vil ud og arbejde på normale vilkår, slutter Ken Møller Sørensen.

Han har klaget til Lolland Kommune over deres afgørelse. Hvis kommunen fastholder deres afgørelse, går han til Ankestyrelsen.

 

 


Nyhedsoverblik