Sygehusdirektør: Drabssag fylder i vores sind

Fredag morgen starter den omfattende drabssag mod en sygeplejerske fra Nykøbing Falster Sygehus. Sygehusdirektøren fortæller her, hvordan sagen har præget dem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er nu mere end et år siden at mistanken om, at en sygeplejerske på Nykøbing Falster Sygehus havde dræbt nogle patienter. Men selvom sagen har sat sine spor, så fortsætter hverdagen uforandret. 

- Det fylder vel i sindet, fordi man er på en arbejdsplads, hvor man har et sigte, der er direkte modsat af det, vedkommende er tiltalt for. Og så rører det jo ved ens stolthed, selvom den enkelte på ingen måde er involveret i det, siger sygehusdirektør Arne Cyron.

Fik beskeden over telefonen

Sygehusdirektør Arne Cyron husker selv tydeligt, da han fik meldingen om, at en af hans ansatte var blevet anholdt

- Det var en søndag den første marts, og jeg var hjemme min kone. Hele familien de kom i løbet af et par timer, og så fik jeg information om, at der var sket noget mistænkeligt, og man havde anmodet politiet om at hjælpe. Så kørte jeg til Nykøbing og var hernede sammen med efterretningsfolkene og politiet, forklarer Arne Cyron.

Drab- og drabsforsøg ifølge tiltalet begået mod patienter

Siden da er sagen rullet videre - og den nu 31-årige sygeplejerske er tiltalt for tre drab og et drabsforsøg. Alle er ifølge anklageskriftet begået mod ældre patienter, mens hun var i arbejde på sygehuset.

- Jeg har aldrig forestillet mig sådan noget. Altså efterhånden vender man sig, at der kan komme mange nyheder, man aldrig havde forestillet sig. Men det her er noget længere ude end det, man havde forestillet sig i sin vildeste mareridt, fortæller sygehusdirektøren.

"Vi passer vores arbejde"

I kølvandet på anklagerne er der blevet holdt flere møder på sygehuset og en psykolog er blevet tilknyttet de, der måtte have behov for det. Kollegerne omkring den tiltalte har ifølge sygehuschefen tacklet situationen og patienterne på en professionel vis.

- Dagligdagen går videre, og vi passer vores arbejde, siger fællestillidsmand for sygeplejerskerne på Nykøbing Falster Sygehus, Pernille Wulff-Høyer.

Fællestillidsmanden håber på, at der snart kommer en afklaring på sagen.

- Vi kunne godt tænke os noget ro - noget arbejdsro, for der er ingen tvivl om, at det påvirker - også med mediedækningen, siger Pernille Wulff-Høyer.

Sag skal ikke klæbe til stedet

Arne Cyron vil ikke udtale sig om selve anklagerne eller skyldsspørgsmålet.

Hvad enten den 31-årige bliver dømt eller frifundet håber han blot, at sagen ikke fremover vil klæbe sig til stedet.

- Det er en meget negativ sag vedrørende én enkelt person, men det er jo ikke en negativ sag vedrørende sygehuset eller de medarbejdere, som i øvrigt arbejder på sygehuset. Og stadigvæk ved vi heller ikke, hvad dommen ender med at blive, siger han.

Arne Cyron vil ikke selv sidde med i salen, når sagen begynder - blandt andet af hensyn til de medarbejdere, der vil skulle vidne i sagen.

Oprids af sagen

Sagen startede, da den dengang 30-årige sygeplejerske 1. marts 2015 bliver anholdt og sigtet for tre drab og et drabsforsøg.

De skulle alle have fundet sted på hendes netop overståede nattevagt. Ifølge anklagerne er ofrene dræbt med medikamenter, der er sprøjtet ind i kroppen. 
I en skraldespand bliver der fundet en sprøjte, som betragtes som værende gerningsvåbnet.

Siden da har sygeplejersken siddet varetægtsfængslet, mens hun er blevet efterforsket for yderligere 10 drab og et drabsforsøg.

Hun er blevet sigtet for at have givet sin egen datter stærk sovemedicin, og læger har vurderet at hun lider af en såkaldt histrionisk personforstyrrelsen.

Den dækker blandt andet over, at man har tendens til at være manipulerende, spændingsøgende, og at man er selvoptaget.

Den 29. januar bliver der rejst tiltale mod sygeplejersken for i alt tre drab og et drabsforsøg.

To ældre patienter skal være slået ihjel og forsøgt dræbt på nattevagten den 1. marts sidste år. En patient skal være dræbt tilbage i 2012.

Efterfølgende kommer det frem at hun sigtes for endnu et drabsforsøg. Dette begået i januar 2015.

Fredag morgen sidder den tiltalte sygeplejerske så for retten I nykøbing falster. Over 60 personer skal vidne i den 30 dage lange sag.

Sygeplejersken nægter sig skyldig.

 

 

 

 

 

 


Nyhedsoverblik