Sygehus får to millioner til forskning i screening for brystkræft

Forskningsprojekt skal undersøge om færre dør af brystkræft, når der bliver screenet, end hvis der ikke gør. Foto: TV2 ØST - Arkivfoto

Nykøbing F. Sygehus får 2,26 millioner kroner af Danmarks Frie Forskningsfond til at undersøge, om mammografiscreening har den ønskede effekt.

Danmarks Frie Forskningsfond har bevilget godt to millioner til det første danske forskningsprojekt, der vil undersøge, om mammografiscreeningen af alle danske kvinder har den ønskede effekt.

Det skriver Nykøbing F. Sygehus i en pressemeddelelse.

Forskningsprojektet skal undersøge om færre dør af brystkræft, end hvis der ikke bliver screenet.

- Vi vil finde ud af, om der stadig er belæg for at tilbyde mammografiscreening. Screening er kun berettiget, hvis den nedsætter dødeligheden af brystkræft, siger Elsebeth Lynge, der er klinisk professor på Nykøbing F. Sygehus, i pressemeddelelsen.

Hun står i spidsen for det tre år lange forskningsprojektet, der vil måle effekten af de seneste 10 års screeninger.

En kvart million screenes hvert år

Landsdækkende screening for brystkræft blev indført fra 2007 til 2010. Hvert år bliver 250.000 kvinder i 50 til 69-års alderen screenet, og 7.000 kommer til yderligere undersøgelse.

 - Det er derfor kun kvinder, diagnosticeret i 50 til 69-års alderen, der kan have gavn af screeningen, siger Elsebeth Lynge.

Men ifølge pressemeddelelsen fra Nykøbing F. Sygehus er der mange af de kvinder, der dør af brystkræft, som får deres diagnose enten før de er 50 år, eller når de er ældre end 69 år.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App