Sydsjællandske bambus i kilovis står på panda-menuen i Zoo

De kinesiske pandaer, der på torsdag flytter ind i Københavns Zoo, skal hver dag have serveret 80 kilo bambus, der er produceret på Sydsjælland

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Phyllostacus Bissetii er ikke navnet på en sjælden bakterie, det er navnet på den bambussort, som er pandaens foretrukne. Dét fortæller Søren Ladefoged, der er indehaver af Højvang Planteskole i Vordingborg.  

- Det er nok mere forret end dessert. Men skuddene fra Phyllostacus Bissetii, det er dem, de bedst kan lide, fortæller han.

En skov af bambus

De grønne bambusblade duver i vinden, og der står række efter række af de lange slanke bambusstængler i to meters højde. Ser man det hele lidt fra oven, så er der tale om en hel skov af bambus.

Skoven på 25 hektar ligger ved Højvang Planteskole i Kastelev ved Vordingborg. Her har indehaveren Søren Ladefoged specialiseret sig i at dyrke forskellige sorter af bambus.

- Vi har tre hektar allerede, og vi er i gang med at plante to hektar mere, fortæller Søren Ladefoged.

Artiklen fortsættes under billedet. 

Søren Ladefoged fra Sydsjælland har specialiseret sig i at dyrke forskellige sorter af bambus.
Søren Ladefoged fra Sydsjælland har specialiseret sig i at dyrke forskellige sorter af bambus. Foto: Sille Roulund - TV ØST

På torsdag ankommer to kinesiske pandaer til Københavns Zoologiske Have, og sådan nogle spiser rigtig meget bambus. Faktisk kan en panda spise op til 40 kilo om dagen. Så på torsdag bliver første gang, at Søren Ladefoged skal levere.

- Vi skal jo bare i gang. Vi skærer stænglerne af og tager lidt tykke og lidt finere, og så sender vi en ordentlig portion ind til dem i zoologisk have, og så får vi feedback på, hvordan de skal være, fortæller han.

Artiklen fortsættes under billedet. 

I bambusskoven her er der blandt andet bambus-sorten Phyllostacus Bissetii, som er pandaens foretrukne bambus. 
I bambusskoven her er der blandt andet bambus-sorten Phyllostacus Bissetii, som er pandaens foretrukne bambus.  Foto: Sille Roulund

Pandaerne flytter ind i et stort moderne arkitekttegnet anlæg midt i Zoologisk have i København.

Den foderansvarlige for pandaerne i Københavns Zoo, Anita Haupt Holm, besøgte i 2017 Kina, og her fik de to pandaer mulighed for at smage den sydsællandsk producerede bambus. 

Anita Haupt Holm medbragte bambusskuddene i en vakuumpakket smagsprøve. 

Artiklen fortsættes under billedet. 

Pandaerne har prøvesmagt den sydsjællandske bambus, fortæller den foderansvarlige for pandaerne i Københavns Zoo, Anita Haupt Holm. I 2017 rejste hun til Kina med en vakuumpakket test, som hunpandaen smagte. 
Pandaerne har prøvesmagt den sydsjællandske bambus, fortæller den foderansvarlige for pandaerne i Københavns Zoo, Anita Haupt Holm. I 2017 rejste hun til Kina med en vakuumpakket test, som hunpandaen smagte.  Foto: Sille Roulund - TV ØST

 - Jeg havde en eksporttilladelse med, som gav mig lov til at tage de danske bambusskud med. Dem fik jeg så lov at give til vores hun-panda, som var to år på det tidspunkt, og dem ville hun gerne spise, fortæller Anita Haupt Holm.

Så menuen fra Sydsjælland er altså forhåndsgodkendt hos de bamsede sort-hvide pandaer, der meget snart ankommer til Danmark. 

Pandaen spiser én ting: bambus

Den sjældne panda lever i skovene i Kinas bjerge. Den er i familie med bjørnene, og normalt er bjørne rovdyr, der går på jagt og æder kød.

 

Men pandaen vil kun æde én eneste ting: bambus. Pandaen bruger det meste af dagen på at sidde på sin bagende og stoppe sig med bambusblade. Den æder op til 40 kg bambus om dage.


Man ved ikke, hvorfor pandaen har sit sort-hvide mønster. Men den tykke, bløde pels er en god vinterfrakke. I modsætning til visse andre bjørne, går pandaen ikke i hi.

 

Kilde: WWF Verdensnaturfonden

 


Nyhedsoverblik