Svinebonde efter stor demonstration: - Jeg bliver stødt på min faglighed

Kim Kjær Knudsen, der sammen med sin bror og far ejer ni svinestalde på Sjælland, kan ikke genkende Greenpeaces kritik af deres arbejde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det føles som at få indbrud, når der kommer mennesker, der ikke er indbudt og ikke spørger, om de må komme forbi.

Sådan lyder det fra landmand Kim Kjær Knudsen efter Greenpeaces aktion mod svinevirksomheden Vanløsegård syd for Tølløse tirsdag morgen.

Her hængte aktivister et 42 meter stort banner op på taget af den største stald og et mindre banner op på den ene fodersilo med budskabet om at stoppe de danske svinefabrikker.

quote Vi ved godt, at vores familielandbrug fylder i omgivelserne

Kim Kjær Knudsen, landmand

Sammen med sin bror og far har Kim Kjær Knudsen ni svinefabrikker i området mellem Holbæk og Ringsted og producerer årligt omkring 200.000 slagtesvin.

- Jeg bliver stødt på min faglighed, fordi vi hver dag arbejder benhårdt mod at være en moderne og en professionel virksomhed, siger Kim Kjær Knudsen.

Mange naboer er ikke sure

I forbindelse med protestkampagnen har Greenpeace lavet en dokumentar og interviewet en række naboer, der giver udtryk for at være plaget af hovedpine, kvalme, opsvulmede øjne, diarré og åndedrætsbesvær.

De frygter desuden, at de bliver syge af de mange kemiske stoffer, der ledes ud fra staldene.

Artiklen fortsætter under billedet.

17 aktivister hængte blandt andet dette banner op på Vanløsegård tirsdag morgen.
17 aktivister hængte blandt andet dette banner op på Vanløsegård tirsdag morgen. Foto: Erik Albertsen / Greenpeace

Kim Kjær Knudsen har set dokumentarfilmen, men ønsker ikke at kommentere på filmens indhold.

Han kan ikke genkende Greenpeaces udlægning af, at mange naboer til svinevirksomhederne er sure og ønsker dem fjernet.

- Overhovet ikke. Jeg ved, at der er få naboer, som siden 1982, hvor vores virksomhed startede, har været modstander. Jeg ved så også, at der er rigtig mange naboer, der har en anden holdning end dem.

- Vi ved godt, at vores familielandbrug fylder i omgivelserne og har mange naboer, og vi gør en stor indsats for at påvirke omgivelserne, vi er i, så lidt som muligt, siger Kim Kjær Knudsen.

- I de senste 10 år har vi investeret utrolige summer i nyere og mere effektive produktionsanlæg, der gavner grisen og virksomheden, men som også gør, at vi kan investere i miljøtiltag, som gør, at vores påvirkning på omgivelserne bliver mindre. 

Artiklen fortsætter under videoen.

 

- Vanløsegården er en af Danmarks mest moderne produktioner, hvor vi samler produktionen i en stor stald i stedet for at have produktionen i flere små stalde. Det gør, at vi reducerer almoniakudledningen med 96 procent og lugten med godt 50 procent, i forhold til hvis det foregik i flere mindre stalde, siger Kim Kjær Knudsen.


Nyhedsoverblik