Regeringen afsætter 60 millioner kroner til at bekæmpe lægemangel

Fredag præsenterer Ellen Trane Nørby (V) udspillet Flere hænder og større arbejdsglæde, som næste led i regeringens sundhedsreform.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Først kom det langsigtede udspil fra regeringen, nu kommer det kortsigtede.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) fremlægger fredag udspillet Flere hænder og større arbejdsglæde, som næste led i regeringens sundhedsreform.

- Vi skal både have flere hænder, og vi skal lidt populært sagt have glade hænder, siger Ellen Trane Nørby på pressemødet, hvor hun lægger op til 25 nye initiativer i det nye udspil.

En del af udspillet er blandt andet, at langt flere læger skal ud at prøve livet som praktiserende læge, så mange vil ende med at blive speciallæge i almen medicin.

De foreslår derfor, at der oprettes op mod 320 flere introduktionsstillinger i almen medicin i år og næste år for at få flere unge læger ud i almen praksis. Samtidig foreslår regeringen, at man skal kunne søge orlov fra lægestillinger på sygehuse, så man kan slå sig ned som almen praktiserende læge.

Afsætter 60 millioner til at rekruttere læger

Regeringen afsætter i alt 60 millioner kroner i 2019 til at rekruttere flere praktiserende læger. I samme periode afsættes der i alt 40 millioner, der skal være med til at rekruttere flere sygeplejersker.

Det kommer oveni midlerne fra den sundhedsreform, som regeringen præsenterede i onsdags.

Praktiserende læge Holger Bro med en patient
Læs også
Regeringen vil sende flere læger ud i almen praksis
Praktiserende læge Holger Bro med en patient
Læs også
Regeringen vil sende flere læger ud i almen praksis

Regeringen ønsker også at sikre lægedækning i alle hjørner af landet, og derfor vil de sætte fokus på de områder, som har ubesatte ydernumre og svære rekrutteringsudfordringer i forhold til praktiserende læger. Løsningen er ikke en del af udspillet, derfor vil regeringen indkalde relevanter parter til trepartsdrøftelser. 

Det betyder også en dialog med regionerne om muligheder for at tage orlov fra sygehuset.

Uddanne flere læger

Ellen Trane Nørby præsenterede samtidig planen om at øge antallet af hoveduddannelsesstillinger. Det vil konkret betyde, at der i 2020 vil være 370 hoveduddannelsesforløb i almen medicin. Til sammenligning var der dimensioneret med 252 i 2015.

I udspillet står det, at regeringen vil gå i dialog med regionerne, PLO og Yngre Læger om at nytænke stillingskategorierne på lægeområdet. Det skal være med at skabe nogle stillinger i almen praksis, som allerede på den korte bane skal sikre flere læger i almen praksis.

Samtidig ønsker regeringen at uddanne flere sygeplejersker, så der fra 2022 skal optages 2.000 flere på sygeplejerskeuddannelsen hvert år. 

Desuden ønsker regeringen, at flere sygeplejersker i det kommunale og regionale sundhedsvæsen skal arbejde på fuldtid. 

 


Nyhedsoverblik