Sundhedsminister åbner for certificering af tolke

Sundhedsministeren åbner op for certificering af tolke i sundhedsvæsnet - blandt andet efter forgiftningssagen fra Haslev.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) vil nu se på, »om der skal være en særlig certificering for tolke i sundhedsvæsenet«. Det skriver hun i en mail til Information.

Ministerens udmelding kommer, efter Information har sat fokus på den lave kvalitet af tolkning i sundhedsvæsenet. Information har blandt andet skrevet om Søren Rasmussen, som blev ansat i en række tolkebureauer som swahilitolk på trods af, at han ikke kunne sproget.

Ellen Trane Nørby har flere gange sagt til Information, at hun er i dialog med partierne i Folketinget og Danske Regioner om at finde løsninger på de sprogudfordringer, der er på tolkeområdet. Men det er nyt, at hun nu åbner for en certificeringsordning og på den måde imødekommer Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og De Konservative, der alle ønsker en sådan ordning.

»Det er en rigtig positiv melding, der er kommet fra ministeren, som jeg kun kan bakke op om. Der er behov for en højere grad af ensretning og kvalitetskontrol i forhold til de tolke, vi betror en meget stor opgave,« siger De Konservatives gruppeformand, Mette Abildgaard til Information. 

Unge læger
Læs også
Efter forgiftningssag: Læger skal benytte sig mere af tolke
Unge læger
Læs også
Efter forgiftningssag: Læger skal benytte sig mere af tolke

Underprioriteret emne

Både Enhedslistens sundhedsordfører Stine Brix og sundhedsordfører for Dansk Folkeparti Liselott Blixt kalder udmeldingen fra ministeren for »meget positiv«.

»Vi skal have orden på det. Der skal være nogle mere strikse regler for hele tolkeområdet,« siger Liselott Blixt til Information.

Stine Brix mener, at den lave kvalitet af tolkning har været et velkendt fænomen længe, men at det i lige så lang tid er blevet underprioriteret fra politisk hånd. Derfor håber hun, »at der denne gang sker noget«, som det lyder fra ordføreren ifølge Information.

Forgiftningssagen fra Haslev

Der har også været fokus på brug af tolke i sagen fra Haslev, hvor en congolesisk storfamilie blev dødeligt syge af en endnu ukendt form forgiftning.

Familien havde nemlig store problemer med at kommunikere med deres egen læge og vagtlægen.

Nyhedsoverblik