Påbud til bosted - risiko for børn og unges patientsikkerhed

Styrelsen for Patientsikkerhed har stillet 17 krav til behandlingsstedet Søhuset i Holbæk, efter der er fundet rod i både medicinhåndtering og journalføring.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

quote Vi har vurderet, at det er større problemer, så der skal en indsats til fra ledelsen, og det er noget, vi skal ud og følge op på er sket

Bente Møller, sektionsleder, Styrelsen for Patientsikkerhed

- Vi har vurderet, at det er større problemer, så der skal en indsats til fra ledelsen, og det er noget, vi skal ud og følge op på er sket.

Sådan lyder det fra Bente Møller, sektionsleder i Styrelsen for Patientsikkerhed, efter styrelsen aflagde bostedet Søhuset besøg i februar. Besøget har affødt et påbud til Søhuset. 

Søhuset hører under behandlingsstedet Maglesøhus og er godkendt til at have 12 sårbare børn i alderen 12-20 år boende. Det er unge med diagnoser som ADHD, angst, personlighedsforstyrrelser, og nogle har flere psykiske lidelser af gangen.

Riskerer at få forkert medicin

Styrelsen for Patientsikkerhed stiller nu 17 krav til bostedet om at bringe forholdene i orden. Faktisk var der fejl i samtlige tre stikprøvekontroller, styrelsen foretog i februar måned. For eksempel er der ikke styr på eller systematik i børnenes journaler. 

- Det kan gøre, at man får givet en forkert behandling, eller man ikke får fulgt op på de problemer, der er, lyder det fra Bente Møller. 

Ifølge tilsynsrapporten er der heller ikke styr på hvem i personalet, der må udføre hvilke opgaver, ligesom bostedets medicinhåndtering rummer en betydelig fare for, at de unge ikke får korrekt medicin, hvilket udgør en alvorlig risiko for patientsikkerheden. 

Tilsynsrapporten afslører flere fejl på bostedet Søhuset  
Tilsynsrapporten afslører flere fejl på bostedet Søhuset  

- Det er rigtig vigtigt, fordi alvorlige sundhedsfaglige opgaver kræver, at man har nogle kompetencer - at man ved, hvad man har med at gøre. Hvis man får givet den forkerte medicin til den forkerte patient, så er det alvorligt, siger Bente Møller. 

Hyrer specialist for at rette op på fejlene

Til TV2 ØST svarer Pia Kjær Rolander, der er forstander ved Maglesøhus, at de beklager, at deres retningslinjer og dokumentation ikke har levet op til de krav, som Styrelsen for Patientsikkerhed stiller, og at de efter at have fået påbuddet har hyret en specialist til at gennemgå deres procedurer og retningslinjer. 

- Vi har straks efter Styrelsens tilsyn den 5. februar arbejdet for at sikre, at vores procedurer lever op til kravene, og at medarbejderne kender dem og efterlever dem. Vi har hyret en kvalitetsspecialist til at gennemgå vores procedurer og retningslinjer.  

quote Det har ikke haft konsekvenser for beboerne. Vi har en dedikeret medarbejdergruppe, der kender beboerne og deres medicin. Men derfor skal vi naturligvis leve op til de krav, der findes på området, og det vil vi også gøre fremover.

Pia Kjær Rolander, forstander, Maglesøhus

Pia Kjær Rolander siger, at der ikke er nogen af de unge, der har mærket til, at der ikke har været styr på forholdene på bostedet. 

- Nej det har ikke haft konsekvenser for beboerne. Vi har en dedikeret medarbejdergruppe, der kender beboerne og deres medicin. Men derfor skal vi naturligvis leve op til de krav, der findes på området, og det vil vi også gøre fremover.

Nyt tilsyn efter påske

Efter påske vil Styrelsen for Patientsikkerned aflægge bostedet endnu et besøg, og det er man klar til, lyder fra forstander Pia Kjær Rolander.

- Der er styr på medicinhåndteringen og journalføringen på Maglesøhus. Kort tid efter påske er vi klar til at bede om et nyt tilsyn med henblik på at få ophævet påbuddet. 

Søhuset i Holbæk er ikke det eneste sted, der har fået påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed i løbet af det seneste år. Se lister over påbud i regionen her.


Nyhedsoverblik