Dansk Stalking Center: Straffen skal være højere

Der faldt i dag dom i en meget omtalt sag om stalkingen. Men skal strammes, mener Dansk Stalking Center.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I dag behandlede Højesteret for første gang i Danmark en sag om stalking. Straffen blev skærpet, men alligevel er direktør i Dansk Stalking Center, Lise Lind Larsen, ikke tilfreds.

- Når man ser på dagens dom, så er der lang vej endnu. Vi har en straframme på op til to år indenfor den her type overtrædelse af tilhold, og lige nu lander vi på et år og tre måneder. Jeg tvivler på, at de udsatte oplever en bedre retsfølelse, fordi der bliver lagt lidt flere måneder til, siger Lise Lind Larsen.

quote Jeg savner, at vi får en reel paragraf for stalking – at vi kriminaliserer stalking.

Lise Lind Larsen, direktør, Dansk Stalking Center

Dræbte hunde og forfølgelse 

I næsten to år var Ann-Sofie Bjørk fra Ringsted udsat for stalking fra sin ekskæreste, der blandt andet stjal og dræbte hendes og morens to hunde. Han havde i 16 tilfælde overtrådt et tilhold mod at kontakte Ann-Sofie Bjørk. I 27 tilfælde havde han overtrådt et forbud mod at opholde sig i området omkring hendes bopæl. Desuden havde han fremsat trusler overfor Ann-Sofie Bjørk og forfulgt hende og moren i sin bil.  

ann-sofie_bjoerk.jpg
Læs også
To år i stalking-helvede: Familie forfulgt af datterens ekskæreste
ann-sofie_bjoerk.jpg
Læs også
To år i stalking-helvede: Familie forfulgt af datterens ekskæreste

I 2017 blev ekskæresten idømt ni måneder fængsel for en lang række forhold med relation til stalking. Landsretten stadfæstede dommen, og i dag hævede Højesteret så straffen. 

Savner lov om stalking

Problemet er, i følge Lise Lind Larsen, at der ikke eksisterer en egenlig lov om stalking. En person kan først blive straffet, hvis vedkommende overtræder et tilhold - altså kontakter ofret, selvom vedkommende ikke må. Der kan i følge Lise Lind Larsen gå lang tid, før der gives et tilhold, Det betyder, at stalkingen kan stå på rigtig længe. Og først når vedkommende overtræder tilholdet, kan han eller hun blive straffet.

- Vi har behov for en lov, hvor man kan gå ind og stoppe stalking med det samme. Jeg savner, at vi får en reel paragraf for stalking – at vi kriminaliserer stalking.

To års stalking har sat dybe spor hos både Ann-Sofie Børk og hendes mor.
To års stalking har sat dybe spor hos både Ann-Sofie Børk og hendes mor. Foto: TV2

For Ann-Sofie Børk og hendes mor Bitten Bjørk, blev der med dommen ved Højesteret i dag sat et punktum for flere års stalkning. Og mor og datter var også lettede, da dommen blev afsagt. 

- Jeg prøver at komme videre og tage en dag af gangen, og at vi forhåbentlig ikke skal det her igennem igen, lyder det fra Ann-Sofie Bjørk. 

Læs også
Mor og datter efter dom i stalker-sag: Vi er ubeskriveligt lettede
Læs også
Mor og datter efter dom i stalker-sag: Vi er ubeskriveligt lettede

For Lise Lind Larsen betyder dommen, at der kommer mere fokus på stalking. 

- Jeg synes som udgangspunkt, at det er positivt, at man har taget de her sager til Højesteret. Det fortæller noget om, at vi begynder at tage stalking alvorligt og seriøst i Danmark. Det er rigtig vigtigt, og det er godt.

 


Nyhedsoverblik