Stort valgmøde skal få flere unge til at stemme

Der blev leflet for særligt de unge vælgere i Vordingborg i dag. Her var de inviteret til vælgermøde på byens gymnasium.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Op til kommunalvalget er der meget, man skal sætte sig ind i, når man lige er fyldt 18 år og skal træde ind i demokratiets rækker.

Valgdeltagelsen blandt de unge er da heller ikke er så høj som hos de voksne.

Derfor var omkring 1.500 elever på Vordingborg Gymnasium & HF og ZBC torsdag inviteret til vælgermøde i kantinen. Her kunne en masse spørgelystne elever blive klogere på de lokale kandidaters politik.

En af dem, der deltog i valgmødet, var Sille Belli, som går på ZBC. Hun er førstegangsvælger og meget tilfreds med dagens arrangement.

- Det er faktisk super rart, at vi også selv kan komme ind og engagere os i kommunalvalget og stille spørgsmål. Vi har også ting på hjerte, siger hun.

Rigtig mange kandidater havde fundet vej til valgmødet på gymnasiet i Vordingborg.
Rigtig mange kandidater havde fundet vej til valgmødet på gymnasiet i Vordingborg. Foto: Ida Kristensen - TV ØST

Lav valgdeltagelse blandt unge 

Tal fra Center for Valg og Partier, som hører under Københavns Universitet, viser, at det er svært at få alle unge til at stemme.

Ved kommunalvalget i 2013 var 57,7 procent af de 19 til 21-årige i stemmeboksen. Hos de 18-årige var valgdeltagelsen dog højere, og 71,2 procent af disse stemte på landsplan.

Dem, der er bedst til at stemme, er dog de 60 til 69-årige. Her stemte godt 84,2 procent af aldersgruppen ved det seneste kommunalvalg. 

Derfor synes den 18-årige gymnasieelev, Emil Henchel Jacobsen, også, at det giver god mening at lave flere valgmøder ude på gymnasierne. 

- Jeg synes, det er super interessant og meget nødvendigt for at få ungdommen til at stemme. Det kræver nemlig, at man kommer ud til de unge. Så jeg synes, det er perfekt, siger han.

Ved kommunalvalget i 2013 stemte 72,1 procent af alle stemmeberettigede, og det er en klar forbedring i forhold til 2009. Her lå stemmeprocenten på 65,8. 

Hvor mange af landets unge, der på tirsdag begiver sig ned til stemmeboksen, må tiden vise. 


Nyhedsoverblik