Store forskelle på overholdelse af udredningsret i regionerne

Der er stor forskel fra region til region, når det handler om at udrede patienter til tiden i sundhedsvæsnet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Som patient i det danske sundhedsvæsen har man krav på at blive undersøgt og udredt for sin sygdom, inden der er gået 30 dage.

Men der kan være stor forskel på, om udredningsretten overholdes, afhængigt af hvilken region patienten bor i.

Det viser en ny rapport fra Sundheds- og Ældreministeriet, der gør status over de såkaldt nationale sundhedsmål. Sundhedsministeren erkender, at der er plads til forbedring.

- Det er bedre at være patient i sundhedsvæsnet i dag, end det var for bare få år siden. Flere overlever kræft, færre dør af hjertesygdomme, ventetiden er faldet. Igen i år ser vi fremgang på flere parametre. Det er rigtigt godt.

- Men vi skal stadig blive bedre. For det første skal man, som patient være sikker på, at man får den samme kvalitet, uanset om man bor i Ringkøbing eller Rødovre, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i en pressemeddelelse. 

Bæltefiksering
Læs også
Antallet af bæltefikseringer i psykiatrien styrtdykker
Bæltefiksering
Læs også
Antallet af bæltefikseringer i psykiatrien styrtdykker

Gået tilbage siden sidste måling

Udredningsretten på 30 dage skal sikre, at behandlingen kan sættes i gang så hurtigt som muligt. Men den overholdes langt fra altid. På landsplan gælder det 78 procent af sygdomsforløbene.

Det dækker over, at 94 procent af forløbene i Nordjylland udredes til tiden, mens det kun sker for 61 procent af forløbene i Hovedstaden.

I tre ud af de regioner er det gået tilbage siden sidste måling.

Også for de psykiatriske patienter gælder udredningsretten. Den blev overholdt i 94 procent af alle forløb for voksne på landsplan. Tallet dækker over 97 procent i Syddanmark mod 87 procent på Sjælland.

Samlet set viser rapporten en positiv udvikling på 18 målepunkter. På ni punkter er det gået tilbage, mens seks punkter er uændrede i forhold til status i 2017. 

sync_x-borg_ellen_trane_noerby.jpg
Læs også
Millioner til børn med psykiske lidelser
sync_x-borg_ellen_trane_noerby.jpg
Læs også
Millioner til børn med psykiske lidelser

Nyhedsoverblik