Stor tilfredshed med skrottede fraværsregler: - Vi kan godt selv håndtere det

Børne- og undervisningsministeren har meldt ud, at hun vil skrotte de omstridte fraværsregler. Det vækker glæde på gymnasierne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Jeg synes, at det er yderst fornuftigt, at man vil lave reglerne om, fordi reglerne var meget firkantede.

Sådan lyder det fra Michael Levy Bruus, der er rektor på Maribo Gymnasium, efter børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har besluttet at ville skrotte de omstridte fraværsregler. Regler, der blev indført i efteråret 2018 af hendes forgænger Merete Riisager (LA).

Og det er en beslutning, der vækker glæde hos gymnasierne.

quote Det er en form for frihed, man får tilbage

Sean Neerup Molvihill, elevrådsformand, Vordingborg Gymnasium & HF

- Jeg kan kun tilslutte mig, at man bløder de her regler op. Vi har haft en række eksempler med busser og tog, der var forsinkede, og det, mener jeg ikke, skal gå udover eleverne. I vores del af landet er der også roekampagne. Man kan jo risikere at lande i køen bagved, og så er det altså bedre at komme lidt for sent end at køre hasarderet for at nå det, siger Michael Levy Bruus.

Flere elever valgte at boykotte undervisning

Da reglerne blev indført i efteråret 2018 skabte det protester på flere gymnasier her i området. Blandt andet på Maribo Gymnasium, hvor eleverne valgte at boykotte undervisningen.

elever_strejker.jpg
Læs også
Gymnasieelever protesterer over nye fraværsregler: - Det er ikke rimeligt
elever_strejker.jpg
Læs også
Gymnasieelever protesterer over nye fraværsregler: - Det er ikke rimeligt

- Vi har blokeret alle klasselokalerne med stole og borde og mennesker, så lærerne ikke kan komme ind og give os fravær, lød det dengang fra Philip Høyer Rasmussen, der er elevrådsformand på Maribo Gymnasium. 

VIDEO: Sådan så det ud, da elever på Nakskov Gymnasium boykottede undervisningen og barrikerede klasseværelserne.

 

Men også eleverne på Nakskov Gymnasium og Vordingborg Gymnasium valgte at boykotte undervisningen i protest over fraværsreglerne.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sean Neerup Molvihill, elevrådsformand på Vordingborg Gymnasium.
Sean Neerup Molvihill, elevrådsformand på Vordingborg Gymnasium. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Derfor er elevrådsformand fra Vordingborg Gymnasium også godt tilfreds med den nye børne- og undervisningsministers udmelding.

- Det er super positivt. Det er en form for frihed, man får tilbage, og man stoler på det bånd, der er mellem en lærer og elev, siger Sean Neerup Molvihill, 2. v.

Flere vil dukke op til timerne

Årsagen til, at fraværsreglerne møder stor modstand skyldes blandt andet, at hvis en elev kommer fem minutter for sent, får vedkommende 100 procent fravær. Og det har gjort, at flere valgte helt at blive væk fra timen, hvis de vidste, at de ville komme et par minutter for sent.

Artiklen fortsætter under billedet.

Elever strejkede i protest på Nakskov Gymnasium og HF.
Elever strejkede i protest på Nakskov Gymnasium og HF. Foto: Privatfoto

Derfor tror elevrådsformanden, at med ændringen af fraværsreglerne, så vil flere elever dukke op til timerne.

- Hvis man kom to minutter for sent, hvorfor så møde op til resten af timen. Sådan var det i hvert fald før, og det tror jeg, vil ændre sig nu, siger Sean Neerup Molvihill.

GRAFIK: Læs de nuværende fraværsregler, som børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil ønsker at ændre:

Arbejder på begrænsning af fravær

Ifølge regeringen skal der nu genindføres mere overordnede regler om registrering af fravær. Det skal dog fortsat være et krav, at gymnasierne skal registrere elevernes fravær.

udklip.jpg
Læs også
Minister skrotter omstridte fraværsregler på gymnasierne
udklip.jpg
Læs også
Minister skrotter omstridte fraværsregler på gymnasierne

Samtidig skal det ifølge regeringen være op til gymnasiets ledelse at beslutte, hvordan der skal reageres på den enkelte elevs konkrete fravær.

- Det er fornuftigt at lægge beslutningskompetencen ud til os igen. Vi kan godt selv håndtere det. Vi arbejder hele tiden for at begrænse fravær, og det er klart, at vi ikke vil tolerere pjæk, men uforskyldt fravær vil gerne undgå at sanktionere. Så alt i alt synes jeg, at det er meget positivt, siger Michael Levy Bruus.

Pernille Rosenkrantz-Theil vil nu sende en ny bekendtgørelse i høring.

De nye regler kan dog gennemføres administrativt. Altså uden at et flertal i Folketinget skal vedtage dem. De forventes ifølge Jyllands-Posten at træde i kraft i løbet af en måned.


Nyhedsoverblik