Stor kampagne mod uopmærksomhed - bilist rev bøde i stykker foran politiet

Politiet sætter denne uge ind mod uopmærksomhed. Det er dog ikke alle, der sætter pris på politiets kontrol.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vi kender alle fornemmelsen af telefonen, der ligger og brummer - og den stærke trang til lige at tjekke, hvem der har skrevet.

Men spørger man politiet, skal man lade den ligge, i hvert fald hvis man kører bil.

Ifølge Vejdirektoratet er uopmærksomhed skyld i omkring hver tredje ulykke i trafikken, og derfor har landets 12 politikredse i denne uge sat gang i en større kampagne, der skal få danskerne til at køre bil, når de kører bil. Det glemmer alt for mange nemlig, mener Erik Mather, leder af færdselspolitiet i Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi, og ofte er det slet ikke et helt bevidst valg, mener han.

quote Når der kommer en sms, en notifikation fra sociale medier eller noget andet, så reagerer vi nærmest per urinstinkt

Erik Mather, Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi

- I takt med at telefonerne kan meget mere end bare at ringe, fylder de mere og mere i vores underbevidsthed. Derfor tænker mange slet ikke over det, når det tager fat i telefonen. Når der kommer en sms, en notifikation fra sociale medier eller noget andet, så reagerer vi nærmest per urinstinkt, forklarer han.

Artiklen fortsætter efter grafikken

Rev bøde i stykker - og fik en ekstra

For at skabe opmærksomhed på uopmærksomheden laver politiet flere kontroller i denne uge. Tirsdag gennemførte Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi

Her blev 52 bilister sigtet for at bruge håndholdt mobil under kørslen. Én blev sigtet for at køre over for rødt og én for at kører uden førerret. En enkelt blev også stoppet for ikke at have spændt sin sikkerhedssele. Derfor gav politiet ham en bøde.

quote Da jeg startede i politiet for en del år siden, syntes mange danskere, at det da var okay at køre hjem med en lille brandert på

Erik Mather, Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi

Det var dog ikke en bøde, manden tog særlig pænt imod.

I stedet rev han den nemlig i stykker og smed derefter stykkerne på jorden. Det får dog ikke bøden til at forsvinde, og manden kan nu også vente en bøde for overtrædelse af naturbeskyttelsesloven for at smide bøden på jorden.

Håber på kulturændring 

Nogle bilister kan måske have en følelse af, at det ikke er farligt lige hurtigt at tjekke telefonskærmen. Men blot få sekunders uopmærksomhed kan imidlertid være farlige. Endda fatale.

Hvis man kører 80 km/t og har blikket væk fra vejen i fire sekunder, har man kørt 89 meter uden at have øjnene på trafikken.

- Så livsvigtigt er det jo ikke at tjekke telefonen. Vi har eksempler på folk, der er kommet rigtig galt afsted - nogle har endda mistet livet - og i bunden af bilen ligger der så en telefon med en halvfærdig SMS, forklarer Erik Mather.

ikke-navngivet.jpg
Læs også
Forbipasserende tog billeder af døende dreng - nu kommer hans mor med opfordring
ikke-navngivet.jpg
Læs også
Forbipasserende tog billeder af døende dreng - nu kommer hans mor med opfordring

Det er langt fra første gang, politiet sætter fokus på uopmærksomhed i trafikken. Men det kan tage lang tid at ændre kultur og vaner - og derfor kræver det vedholdende fokus, siger Erik Mather.

- Da jeg startede i politiet for en del år siden, syntes mange danskere, at det da var okay at køre hjem med en lille brandert på, hvis man bare kørte ad de små veje. Det er der jo ingen der accepterer i dag. Det er også dér, vi skal hen meget uopmærksomhed, siger Erik Mather, som håber, at vi også som passagerer vil hjælpe førere til at lægge telefonen.


Nyhedsoverblik