Flere måneders ventetid: Stor forskel i kommunerne på tilbud til børn og unge med angst

TV ØST har spurgt kommunerne om, hvad de har af tilbud til børn og unge, der lider af angst. Svarene viser, der er forskel.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Flere børn og unge lider af angst, og de seneste tal på området viser, at op mod 10 procent af alle danske børn og unge lider af angst.

I den forbindelse er regeringen netop kommet med et nyt psykiatriudspil, og i udspillet kan man blandt andet se et af punkterne, som handler om, at der skal være gratis psykologhjælp til unge mellem 18 og 20 år, der lider af angst og depression.

Det er tanken, at der skal være mulighed for at få tilskud til psykologbehandling til unge mellem 14 og 17 år. Den mulighed er der ikke i dag.

Barn angst
Læs også
18 tegn:
Sådan ved du, om dit barn har angst
Barn angst
Læs også
18 tegn:
Sådan ved du, om dit barn har angst

Det betyder, at forældre med børn og unge, der lider af angst, selv må betale for psykologhjælp eller benytte sig af de kommunale tilbud.

I en rundspørge har TV ØST spurgt samtlige 12 kommuner i dækningsområdet om, hvad der er af mulighed for at få hjælp til børn og unge under 18 år, der lider af angst.

Ida Lund lider af angst.

10 af kommunerne har svaret på spørgsmålet. TV ØST har ikke fået svar fra Odsherred og Kalundborg kommuner.

Op mod fire måneders ventetid

Nogle af kommunerne tilbyder hjælp ved den metode, der hedder ”Cool Kids” og "Chilled", som er et videnskabeligt baseret og effektivt angstbehandlingsprogram.

Lolland, Sorø, Stevns og Slagelse kommuner oplyser, at de benytter sig af Cool Kids-metoden. Og de har opstart to gange om året.

Læs også
16-årige Ida har angst:
- Jeg var bange for at stikke armen ud for at lukke vinduet
Læs også
16-årige Ida har angst:
- Jeg var bange for at stikke armen ud for at lukke vinduet

Der er ikke venteliste, men der kan gå måneder før behandlingen kan begynde, hvis man kontakter kommunen, når et forløb lige er gået i gang.

"Cool Kids og "Chilled"

Cool Kids Program for 7-12 årige er et videnskabeligt baseret og effektivt angstbehandlingsprogram.
Programmet er udviklet i Australien og oversat til dansk på Angstklinikken for børn og unge ved Århus Universitet.

I et Cool Kids gruppeforløb introduceres børn og forældre til konkrete metoder og strategier, som kan gøre det lettere at overvinde og håndtere angst og bekymring i hverdagen. Cool Kids Program bygger på principper fra kognitiv adfærdsterapi og kan gennemføres enten individuelt eller i gruppe sammen med andre børn og deres forældre.

Cool Kids gruppeforløb
I et Cool Kids gruppeforløb deltager fem til seks jævnaldrende børn sammen med deres forældre. Børnene møder andre børn med lignende vanskeligheder og forældrene får mulighed for at udveksle erfaring. 

En eller begge forældre deltager aktivt i forløbet. Børn og forældre introduceres til de samme strategier og metoder og familien får på denne måde et fælles sprog og en fælles tilgang til barnets problematik. Ved hver session veksles der mellem undervisning, opgaver og samtale i henholdsvis børnegruppen, forældregruppen og i den samlede gruppe.

Teenagergrupper
Chilled Program er baseret på de samme behandlingsprincipper, som Cool Kids Program.
Chilled er målrettet store børn og unge i alderen 13-19 år.

Nogle kommuner tilbyder individuelle forløb til børn og unge, der har angst.

Den model bruger for eksempel Sorø, Faxe og Guldborgsund kommuner. Guldborgsund kommune oplyser at ventetiden er mellem 14 dage og to måneder afhængig af, hvad tid på året det er. I Faxe Kommune kan der være op mod fire måneders ventetid.

Girltalk
Læs også
Her kan du få hjælp:
Markant flere børn og unge lider af angst
Girltalk
Læs også
Her kan du få hjælp:
Markant flere børn og unge lider af angst

Andre kommuner tilbyder rådgivende samtaler, psykologsamtaler efter individuel vurdering og gruppeforløb, der benytter sig af andre metoder end "Cool Kids" metoden. 


Nyhedsoverblik