Stor forskel: Din bopæl afgør, om dit barn kan udskyde skolestarten

Hvis man gerne vil have udskudt sit barns skolestart, er det bedre at bo på Stevns end i Kalundborg Kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er stor forskel på, hvor restriktive kommunerne er med at lade forældre udsætte deres barns skolestart et år.

Det viser nye tal fra Undervisningsministeriet, som avisen Jyllands-Posten har fået indblik i.

Kalundborg er den kommune i landet, hvor færrest børn udskyder skolestarten med et år. Her er det kun 1,77 procent af årgangen, der ikke skal starte i skole.

- Der kan godt opstå et sammenstød mellem det, som forældrene mener, deres børn kan, og det pædagogerne ser, børnene kan, når de bliver målt med ligesindede børn. Det er der, der kan opstå et misforhold, hvor mor og far ønsker én ting, og vi som kommune siger, jamen dit barn kan faktisk sagtens klare det her, der er de kompetencer tilstede, der er brug for, siger Charlotte Grummesgaard, der er fagcenterchef for Børn, Læring og Uddannelse i Kalundborg Kommune.

Artiklen fortsætter efter grafikken

Ulemper ved sen skolestart

Hun understreger, at kommunen gør meget for at gøre børnehavebørnene skoleparate, og at det også kan være med til at forklare det lave tal. Men hvis man som forældre alligevel ønsker at udskyde skolestarten, skal argumenterne være stærke:

- Der er så mange andre ting forbundet med at gå om i forhold til barnets mentale tilstand. De kommer bagefter sine kammerater, der starter i skole, og mister nogle ting, der hører til fritidslivet, hvor man ikke kommer på samme spejderhold og samme idrætshold, siger fagcenterchefen. 

071031AD_Folkeskolen.jpg
Læs også
Brugen af vikarer i folkeskolen er steget eksplosivt
071031AD_Folkeskolen.jpg
Læs også
Brugen af vikarer i folkeskolen er steget eksplosivt

Det er en individuel vurdering, der afgør, om barnet skal have lov til at vente et ekstra år med at starte i skole. Ifølge Undervisningsministeriet er der ikke fastlagt retningslinjer for, hvordan vurderingen skal foretages. Derfor er der også stor forskel på, hvordan kommunerne behandler sagerne.

Børnene skal være skoleparate

I Stevns Kommune er det noget lettere at få udskudt skolestarten. Her er det 9,8 procent af årgangen, der ikke skal starte i skole.

- Det er vigtigt, børnene er modne og skoleparate, når de starter i skole, og hvis man er i tvivl, så synes jeg, det er bedre at vente et år frem for at sende et barn i skole, som får det svært, siger Steen S. Hansen (S), der er udvalgsformand for Børn, Unge og Læring i Stevns Kommune.

- Det er trods alt 10 år, det drejer sig om, og der er kun ét forsøg, så det gælder om at få så god en skolegang som overhovedet muligt. Derfor er det også vigtigt, børnene er skoleparate, fastslår han. 

Lindeskovskolen Nykøbing Falster
Læs også
Forsøg med stopprøver i 0. klasse: Se om din skole er med
Lindeskovskolen Nykøbing Falster
Læs også
Forsøg med stopprøver i 0. klasse: Se om din skole er med

Stor forskel er problematisk

Ifølge organisationen Skole og Forældre er det problematisk, at der er så stor forskel på kommunernes håndtering af sagerne.

- Det er jo der, vi som forældre bliver bekymrede, for det skal jo helst være uafhængigt af, hvilken kommune man bor i, om ens barn får lov til skoleudsættelse eller ej, siger Mette With Hagensen, der er formand for organisationen Skole og Forældre.

- Vi så jo gerne, at det var forældrenes beslutning, og at man som forældre talte med pædagogerne i daginstitutionen og skolen og i samarbejde blev enige om, hvorvidt barnet skal i skole eller vente endnu et år, siger hun.

I Danmark indtræder undervisningspligten i det kalenderår, hvor barnet fylder seks år. På landsplan var der i 2017 6,5 procent, der fik udskudt skolestarten. 


Nyhedsoverblik