Stor demonstration mod testboringer i Maribo

Lokalpartier demonstrerer i Maribo mod udvinding af olie og naturgas på Lolland og Falster.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Onsdag eftermiddag og aften er omkring 100 samlet i Maribo for at demonstrere mod metoden fracking, som man muligvis vil bruge til at udvinde olie og naturgas fra undergrunden på Lolland og Falster.

Derfor har lokalpartierne fra Enhedslisten i Guldborgsund og Lolland samt Alternativet taget initiativ til en demonstration, hvor Socialistisk Folkeparti Lolland også er mødt op.

Det er ansøgningen fra det hollandske energifirma Nail Ressources, som er årsagen til modstanden. I maj 2016 ansøgte firmaet om lov til at undersøge undergrunden for olie og gas.

Nu frygter lokalpartierne, at en tilladelse fra regeringen giver det hollandske firma grønt lys til at prøvebore og senere bruge metoden fracking. Fracking går ud på, at man borer ned i skiferlaget i undergrunden, og får olie eller gas op ved at pumpe vand, sand og kemikalier ned i boringen.

100305AF_olietank.jpg
Læs også
Hvad er fracking?
100305AF_olietank.jpg
Læs også
Hvad er fracking?

Men der kan være risici forbundet med fracking som blandt andet miljøpåvirkninger og radioaktive stoffer.

Ifølge Enhedslistens lokalafdelingerne har Venstres ordfører Thomas Danielsen (V) den 21. juni sagt: ”Tilladelsen (til at efterforske olie og gas på Lolland og Falster) vil stadig blive givet.”

Han bliver desuden bakket op af partifællen Markus Knuth (V).

Det har fået Enhedslisten til at stable en demonstration på benene, da de ser regeringens holdning til olie og gas som et frontalangreb på Danmarks og Lollands forsøg på at blive et grønt, fossilfrit samfund. Sådan skriver Enhedslisten Lolland og Guldborgsund i en pressemeddelelse.

olie1.jpg
Læs også
SF kræver svar fra ministeren om fracking
olie1.jpg
Læs også
SF kræver svar fra ministeren om fracking

Og en af de mange fremmødte, Karin Andersen fra Errindlev, var enig i dagens budskab.

- Jeg er kommet her, fordi jeg synes, der er tilstrækkelig med naturødelæggelse, uden at der behøver at komme mere. Jeg synes, det er fuldstændig vanvittigt at have den tanke at begynde at bore efter både olie, og hvad der ellers kan findes, siger Karin Andersen.

Miljøministeret beslutter formentlig i morgen, om den hollandske virksomhed skal have tilladelsen.

 


Nyhedsoverblik