Stor dag for arkæologer på Falster – guldring med Jomfru Maria fundet under torvet

Under en renovering af torvet i Nykøbing Falster er der fundet en guldring med motiv af Jomfru Maria og Jesusbarnet. Ringen er omkring 650 år gammel. Foto: Anders rasmussen, Museum Lolland-Falster

Under en renovering af torvet i Nykøbing Falster dukkede en guldring op med et motiv af Jomfru Maria og barnet. Ringen er fra sidst i 1300-tallet.

Et ganske lille fund har vakt stor glæde hos Museum Lolland-Falster.

Under en renovering af torvet i Nykøbing Falster er der fundet en guldring på 2,5 centimeter i diameter med et lille relief af Jomfru Maria og Jesusbarnet på godt en centimeter.

- Vi er ved at lave en udgravning på torvet, og så havde vi en detektormand til lige at gå stenbelægningen over, siger Signe Fog Mortensen, arkæolog og udgravningsleder på Museum Lolland-Falster, der var vidne til, at dagen pludselig blev helt anderledes, end hun havde forventet.

Jeg er ret sikker på, at ejeren, der har tabt den, har været bundulykkelig over at tabe den ned i mudderet på torvet

Signe Fog Mortensen, arkæolog på Museum Lolland-Falster

- Vi regnede med at finde lidt mønter, men i hans andet udslag, så finder han ringen, der er presset ned mellem stenene i en gammel brolægning. Han er selv helt oppe at køre, for han har aldrig fundet guld før. Så det var en mægtig dag, da den kom frem, fortæller hun begejstret.

650 år gammel ring

Signe Fog Mortensen regner med, at ringen er omkring 650 år gammel.

- Stenbelægningen er formentlig fra 1500-tallet og ringen har måske gået i arv, for den er fra slut 1300-tallet, fortæller hun.

- Den er en meget fin ring, så den kan sagtens være gået i arv. Jeg er ret sikker på, at ejeren, der har tabt den, har været bundulykkelig over at tabe den ned i mudderet på torvet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ringen umiddelbart efter udgravning. Foto: Museum Lolland-Falster

Motivet med jomfru Maria og det lille Jesusbarn passer godt ind i den tidsperiode, ringen stammer fra.

- Man var katolikker på det tidspunkt, og man dyrkede meget Maria og barnet i den her periode. Ved at gå med ringen, har man flashet lidt, at man har været troende. Det har været en god ring at have på, for man har både følt sig beskyttet og kunne vise omverdenen, at man var from, siger Signe Fog Mortensen.

Særlig betydning for ejermanden

Det er usikkert, hvem der har båret ringen. På det tidspunkt gik både mænd og kvinder med ring. Og den forholdsvis store diameter på 2,5 centimeter betyder ikke nødvendigvis, at den har tilhørt en mand. Ringe blev nemlig også båret uden på handsker. Det kan være en præst, men det kan også være en anden person, der har haft status i samfundet.

- Ringen har haft en ganske særlig betydning for den person, som bar den. Den har indgået i en individuel fromhedskultur og vist ejerens personlige fromhed og særlige tilknytning til kirken og deltagelse i personlige andagter, siger Michael Andersen, forskningschef ved Middelalder, Renæssance og Numismatik ved Nationalmuseet.

Artiklen fortsætter under billederne.

Martin Bo Nielsen, detektorfører, graver efter at have fået et udslag på detektoren. Foto: Museum Lolland-Falster

Detektorfører Martin Bo Nielsen og arkæolog Kirstine Møller undersøger stenlægningen hvor guldringen blev fundet. Foto: Museum Lolland-Falster

Under udgravningen blev der også fundet lidt mønter. Blandt andet en mønt fra Frederik d. 1's tid fra 1500-tallet. Men det var afgjort ringen, der tog opmærksomheden.

- Det er bestemt ikke hver dag, vi finder guld. Som regel er guld noget andet for os. Det kan være nogle lækre fundamentrester eller affaldslag. Men rent faktisk at finde rigtigt guld, det er en sjældenhed, siger Signe Fog Mortensen.

Vi regnede med at finde lidt mønter, men i hans andet udslag, så finder han ringen

Signe Fog Mortensen, arkæolog på Museum Lolland-Falster

Nyt om Nykøbing Falsters historie

Udgravningen har været med til at tilføje nye detaljer til Nykøbing Falsters historie.

- Meget tyder på, at der har ligget et læderværksted i nærheden af torvet. I et tykt affaldslag har vi fundet masser af læderstumper sammen med rester af tre sværdskeder af læder, en barnesko og fragmenter af andre lædersko i flere størrelser, siger Signe Fog Mogensen.

Lige nu er ringen i Nykøbing på museet. Men fordi det er danefæ, skal den til Nationalmuseet.

- Og så kan det være den senere bliver udlånt til os, og vi laver en udstilling med den, siger Signe Fog Mortensen.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App