Redningsfolk til borgerne: Stop med at filme og fotografere ulykker

Borgere hiver ofte mobiltelefonen op af lommen og filmer, når de ser en ulykke. Det giver problemer for redningsarbejdet, siger politi og brandvæsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er den 25. maj i år. Det er aften - og mens de fleste mennesker slapper af, er der travlt ved Ringsted, hvor redningsfolk arbejder på højtryk. En bil er nemlig kørt galt, og to unge kvinder ligger fastklemt i den.

Men selvom redningsfolkene kun burde have fokus på at redde de to kvinder, er der også et andet problem, de må bruge tid på.

Du har måske hørt om fænomenet med kiggekø, hvor der dannes kø tæt ved en ulykke, fordi bilister har travlt med at kigge. Men der er også flere borgere, der hiver telefonen op af lommen for at tage et billede eller en video af en ulykke - og det er netop, hvad beredskabet oplever i Ringsted i maj.

quote Det er beskæmmende at se alle de mennesker, der render rundt inde i buskene for at få taget et godt billede

Flemming Krog-Meyer, indsatsleder fra Midt- og Vestsjællands Politi

- Selve uheldet er jo meget alvorligt, men det der er beskæmmende, det er at se alle de mennesker, der render rundt inde i buskene for at få taget et godt billede eller en god video, man kan dele, siger Flemming Krog-Meyer, indsatsleder fra Midt- og Vestsjællands Politi, på dagen, hvor ulykken i Ringsted skete.

Læs også
Indsatsleder med kritik efter ulykke – folk rendte rundt inde i buskene og tog billeder
Læs også
Indsatsleder med kritik efter ulykke – folk rendte rundt inde i buskene og tog billeder

Problemet er så stort, at politiet må tilkalde en ekstra patruljevogn blot for at håndtere de helt almindelige borgere, som rendte rundt inde i buskadset, eller som brød afspærringen for at komme ind og tage billeder.

Artiklen fortsætter under billedet.

Alle passagerer i den forulykkede bil slap med livet i behold.
Alle passagerer i den forulykkede bil slap med livet i behold. Foto: René Lind - Lind Foto

 

Sådan dækker TV2 ØST trafikulykker

  • TV2 ØST samarbejder med en række selvstændige, professionelle fotografer, som blandt andet hjælper os med at dække ulykker. Der er tale om erfarne fotografer, som kender love og regler og som følger anvisninger fra beredskabet. 
  • Vi bruger ikke billeder fra trafikulykker, som er taget af private.
  • Inden vi offentliggør billeder, gennemgår vi dem grundigt for at sikre, at der ikke optræder noget, der kan opleves som krænkende for implicerede eller pårørende. 
  • TV2 ØST bringer ikke billeder af tilskadekomne.
  • Vi fortæller ikke om dræbte og alvorligt tilskadekomne, før politiet har bekræftet det og har underrettet de pårørende

Pårørende kan se ulykken på sociale medier

Indsatslederen fra Midt- og Vestsjællands Politi har ofte oplevet det i sit arbejde som politi, at borgere stopper op og fotograferer eller filmer en ulykke. Da TV2 ØST møder ham efter ulykken, gør oplevelsen stadig indtryk

ikke-navngivet.jpg
Læs også
Forbipasserende tog billeder af døende dreng - nu kommer hans mor med opfordring
ikke-navngivet.jpg
Læs også
Forbipasserende tog billeder af døende dreng - nu kommer hans mor med opfordring

- Tanken om at ligge fastklemt i en bil og have smerter og så se folk stå at filme én. Jeg kan slet ikke forestille mig, hvordan det må være, siger Flemming Krog-Meyer.

Artiklen fortsætter under videoen

Hør indsatsleder Flemming Krog-Meyer fortælle om sine oplevelser i Ringsted i maj.

Alligevel er det noget han i stigende grad må vænne sig til. Det sker nemlig oftere og oftere, at tilfældige forbipasserende stopper op for at filme en ulykke. Det er især et problem, når borgere deler billeder og videoer med hinanden på Facebook.

- Det primære for mig, det er etikken i det. Pårørende til borgere kan risikere at læse det på forsiden af et onlinemedie, før politiet har været ude for at fortælle den her tragiske hændelse.

Pårørende til borgere kan risikere at høre om ulykken på nettet, før politiet har været ude for at fortælle den her tragiske hændelse, siger indsatsleder Flemming Krog-Meyer.
Pårørende til borgere kan risikere at høre om ulykken på nettet, før politiet har været ude for at fortælle den her tragiske hændelse, siger indsatsleder Flemming Krog-Meyer. Foto: Jan Vinholdt - TV ØST

Giver problemer på skadestedet

quote Folk er ikke opmærksomme på, hvor meget det fylder med brandbiler og brandslanger. Så det er ikke sjældent, at vi er nødt til at genne folk

Elias Samsø Larsen, indsatsleder hos Midt- og Sydsjællands Brand og Redning

 Det er dog ikke kun et problem, af optagelser og videoer deles på for eksempel sociale medier. Nysgerrigheden giver også anledning til helt praktiske problemer ude på ulykkesstederne. Både for politi og brandvæsen.

- Vi oplever også, at folk simpelthen kommer så tæt på, at de går i vejen for vores arbejde. Folk er ikke opmærksomme på, hvor meget plads det fylder med brandbiler og brandslanger. Så det er ikke sjældent, at vi er nødt til at genne folk væk og lave noget afspærring længere væk, siger Elias Samsø Larsen, indsatsleder hos Midt- og Sydsjællands Brand og Redning.

- Vi oplever også, at folk simpelthen går i vejen for vores arbejde, siger Elias Samsø Larsen, indsatsleder hos Midt- og Sydsjællands Brand og Redning.
- Vi oplever også, at folk simpelthen går i vejen for vores arbejde, siger Elias Samsø Larsen, indsatsleder hos Midt- og Sydsjællands Brand og Redning. Foto: Jan Vinholdt - TV ØST

Efterhånden har brandfolkene vænnet sig til at tage højde for nysgerrige blikke og kameravinkler:

- Vi indretter altid vores skadested efter, at vi gerne vil afskærme. Både så vi har arbejdsplads, og så der ikke bliver lige så meget indkig, hvis der er folk, der ligger og er hårdt tilbagekomne. Så det er et stort problem, som vi automatisk tager højde for, hver eneste gang vi kommer til et skadested, siger Elias Samsø Larsen fra Midt- og Sydsjællands Brand og Redning.

Togulykke Storebælt
Læs også
Ung mand idømt bøde for deling af billeder fra togulykke
Togulykke Storebælt
Læs også
Ung mand idømt bøde for deling af billeder fra togulykke

Artiklen fortsætter under billedet

Søren Riis, lektor i teknologi- og videnskabsfilosofi
Søren Riis, lektor i teknologi- og videnskabsfilosofi Foto: Jan Vinholdt - TV2 ØST

Konkurrence på sociale medier om at opleve det mest ekstreme

Tendensen til at filme og fotografere trafikulykker, kommer ikke bag på en lektor i teknologi- og videnskabsfilosofi på Roskilde Universitet.

quote Selvfølgelig indgår det lidt i en konkurrence på de sociale medier om, hvem der oplever det mest ekstreme, det mest vilde og det mest bizarre

Søren Riis, lektor i teknologi- og videnskabsfilosofi

- Selvfølgelig indgår det lidt i en konkurrence på de sociale medier. Hvem er det, der oplever det mest ekstreme, det mest vilde og det mest bizarre, siger lektor Søren Riis.

Den adfærd kan være svære at ændre på - især for den yngre del af befolkningen, mener lektoren.

- De ved, hvordan man bruger medierne, men de har ikke rigtig nogen forståelse for og diskussion af, hvornår det er etisk, hvornår det er krænkende, hvornår det er forkasteligt, og hvornår man bruger kameraerne. Den diskussion skal starte forholdsvis tidligt, siger Søren Riis.

Indsatslederen hos Midt- og Vestsjællands Politi håber uanset hvad, at der snart sker en ændring.

- Jeg kan slet ikke sætte mig ind i at folk skal dokumentere det, for at gemme et billede, en video eller måske dele en video, så man i et selskab kan sige ”se, hvad jeg har oplevet”. Jeg kan slet ikke forstå det, siger Flemming Krog-Meyer.


Nyhedsoverblik