Stenalderbåd fundet ved Femern – nu skal eksperter aflure dens hemmeligheder

En stenalderbåd fundet ved Femern-udgravningen ved Rødbyhavn skal nu undersøges af eksperter i håb om at aflure dens hemmeligheder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En stammebåd, der kan være 5.000 år gammel eller måske endnu ældre, er blevet fundet i den store arkæologiske udgravning, hvor Femern-tunnellen skal gå i land.

Det står klart, efter arkæologerne har bugt de seneste dage på at afdække båden, der indtil for nylig har været dækket af vand ved Rødbyhavn.

- Det er ikke en komplet båd, vi har fundet. Det er et fragment på 1,6 meters længde, men vi graver videre for at se, om vi kan finde flere stumper af båden, siger Bjørnar Måge fra Museum Lolland-Falster.

Læs også
5.000 år gammelt fund overrasker arkæologerne
Læs også
5.000 år gammelt fund overrasker arkæologerne

Fragtet til Nationalmuseet

Båden er blevet fjernet fra Rødbyhavn, og er blevet bragt til Nationalmuseet, der skal konservere stumperne og foretage en række undersøgelser af båden.

- Vi ved ikke, hvor gammel båden er, og vi ved heller ikke, hvilken slags træ den er lavet af. Samtidig er det også uvist, hvor lang den har været. Det kan jo godt være, at vi i virkeligheden har fundet det meste af båden. Det kan også være, at den var længere endnu. Det kan de videre udgravninger måske afklare, siger Bjørnar Måge.

Artiklen fortsætter under billedet.

Stammebåden er nu fragtet til Nationalmuseet.
Stammebåden er nu fragtet til Nationalmuseet. Foto: Museum Lolland-Falster

Stammebåden var en kano, der var lavet ud af en enkelt træstamme. Lidt overraskende er det dog, at der over vandlinjen i båden var boret to huller, der måske blev brugt til at fortøje båden.

quote Måske stammer den helt tilbage fra jægerstenalderen – men det finder vi forhåbentlig ud af ved de videre undersøgelser

Bjørnar Måge, Museum Lolland-Falster

Båden blev fundet sammen med et 5.000 år gammelt fiskegærde, der væltede i en storm i bondestenalderen. Samtidig er der tilsyneladende tale om en mindre båd, der ikke blev brugt til lange ture, men måske netop til at passe fiskenettene.

Båden var kun 30 centimeter bred, hvilken kan være med til at indikere, at den har været brugt på kortere ture. Den har næppe været særlig komfortabel for en person med brede hofter, hvis man skulle sejle ud på længere ture.

Artiklen fortsætter under videoen.

Stammebåden blev fundet samtidig med et fiskegærde.

Kan vise sig at være væsentligt ældre

Undersøgelser skal nu forsøge at fastslå alderen på stammebåden.

- Vi foretager en datering af båden, så vi kan få fastslået, om den er samtidig med de velbevarede fiskegærde, som vi fandt sammen med båden, siger Bjørnar Måge.

Læs også
Instagram-stjerner hyret til at bekæmpe Femern-forbindelsen
Læs også
Instagram-stjerner hyret til at bekæmpe Femern-forbindelsen

Han siger, at båden dog godt kan vise sig at være væsentlig ældre end anlæggene til at fange fisk.

- Måske stammer den helt tilbage fra jægerstenalderen – men det finder vi forhåbentlig ud af ved de videre undersøgelser, siger han.

Udgravningen i området er planlagt til at slutte i næste uge. Der går dog yderligere to uger, før Femern-forbindelsen overtager området.


Nyhedsoverblik