Stege runder skarpt hjørne

Stege på Møn runder mandag et særdeles skarpt hjørne. Det er da nemlig 750 år siden, at byen fik købstadsrettigheder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Stege var havde allerede en borg og et fæstningsværk. Men 14. maj i året 1268 valgte den purunge konge Erik Klipping at styrke sin handel langs Østersøen og gav derfor byen købstadsrettigheder.

Dermed var Steges rolle som centrum på Møn cementeret, og nu 750 år efter blev årsdagen søndag markeret i byen med musik og gudstjeneste.

Dengang var det afgørende at være købstad, da det var de eneste steder, man kunne handle. Og Stege kom dermed til at spille en nøglerolle i den omfattende handel med sild, som netop i de år var en lukrativ og nærmest ubegrænset guldgruppe for købmænd over hele Europa.

Dagen blev søndag markeret i Stege Kirke med en festgudstjeneste med deltagelse af blandt andet biskop for Roskilde Stift, Peter Fischer Møller, og med musik af Marinehjemmeværnets kvindelige musikkorps.

Udenfor kirken var der gøgl og middelaldershow med blandt andet ildshow.

Steges gamle byport er forbundet med den borg, der blev udbygget i byen. Den blev blandt andet testet i 1510, da en hær fra Lübeck angreb byen. Den holdt imidlertid, og den fremmede hær blev slået på f


Nyhedsoverblik