Statsminister kritiserer ’social eksport’ til Lolland

Efter den seneste debat om eksport af socialt udsatte borgere til Lolland Kommune tages problemet nu op i Folketinget af Pia Olsen Dyhr (SF).

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er ikke i orden, når kommuner vælger at sende tunge sociale problemer til Lolland  - alene for at spare penge.

Så klar lød beskeden fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i Folketingets spørgetime tirsdag.

Det var SFs formand Pia Olsen Dyhr, der havde valgt at trække statsministeren ind i debatten om den sociale eksport af borgere med sociale problemer til udkantskommuner. 

1471875323_flyttemand.jpg
Læs også
Hovedstadskommuner betaler for socialt udsattes flytning til Lolland
1471875323_flyttemand.jpg
Læs også
Hovedstadskommuner betaler for socialt udsattes flytning til Lolland

Pia Olsen Dyhr forholdt statsministeren et konkret eksempel om en borger fra Ballerup Kommune, som er blevet sendt til Lolland Kommune, mens vedkommende er indlagt på et psykiatrisk hospital.

- Vedkommende ved ikke engang, at denne bliver flyttet til Lolland Kommune, men bliver flyttet, fordi den pågældende kommune kan spare penge, siger hun under spørgetimen og fortsætter:

- Det gør ikke ligefrem udfordringerne i Lolland Kommune mindre, men det bidrager derimod til skævvridningen af Danmark, hvor de enkelte kommuner efterlades med enorme udfordringer, både menneskeligt og økonomisk.

Statsminister: En kendt problemstilling

Sidste uge bragte TV ØST historien om, at en borger har fået hjælp af Ballerup Kommune til at flytte til Lolland Kommune. Hjælpen bestod blandt andet af 17.220 kroner i indskudslån til en bolig.

quote Skal kommunerne spekulere i flytte folk rundt på kanten af eller uden for arbejdsmarkedet? Det synes jeg ikke

Lars Løkke Rasmussen (V), statsminister

Og Lolland Kommune kan fremlægge bevis for, at syv kommuner, primært i hovedstadsområdet, i løbet af 2016 og 2017 hjulpet borgere på overførselsindkomst med at flytte til Lolland.

Læs også
Byrådskandidater: Social eksport til Lolland skal stoppes
Læs også
Byrådskandidater: Social eksport til Lolland skal stoppes

I dag henvendte Pia Olsen Dyhr (SF) sig derfor til statsministeren for at høre, om han synes ’eksporten’ til ”landets i forvejen udfordrede yderkommuner” er i orden.

Her slår statsministeren fast, at han ikke går ind for at genindføre stavnsbåndet, som blev ophævet i 1788, men det skal heller ikke være meningen for kommuner at flytte borgere rundt uden for arbejdsmarkedet.

- Der er jo begrænsninger, for eksempel folk der får asyl i Danmark (…). Men generelt, betyder det så, at kommunerne skal spekulere i flytte folk rundt på kanten af eller uden for arbejdsmarkedet? Det synes jeg ikke. Jeg synes, det er upassende, og man skal holdes sig væk fra det, hvis det er motivet, siger Lars Løkke Rasmussen

Samtidig påpeger statsministeren, at problemstillingen ikke er ny. I flere år har man forsøgt at stramme op på regler og refusionsordninger, men det er også noget, som der skal arbejdes på fremadrettet, siger statsministeren i spørgerunden.

- Et sted at gøre det, kunne være, når man senere skal kigge på hele den kommunale økonomi, siger han afslutningsvis.

Du kan se debatten fra hele spørgetimen her.


Nyhedsoverblik