Statsligt selskab står fast: - Gasledning fra Ringsted til Næstved er den bedste løsning

Kommuner og lodsejere kritiserede etableringen af en 18 kilometer lang gasledning. Statsligt selskab mener fortsat, at det er den bedste løsning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det bedste er en gasledning mellem Ringsted og Næstved.

Sådan lyder meldingen fra Dansk Gas Distribution (DGD) efter kritik fra de to berørte kommuner og en række lodsejere. 

DGD har lavet beregninger, der viser, at en 18 kilometer lang gasledning, der skal sende biogas fra et anlæg ved Ringsted til virksomheden Ardagh Glas ved Næstved, er den bedste løsning for samfundsøkonomien.

Landmand Niels Peder Christiansen
Læs også
Landmænd kæmper mod 18 kilometer lang gasledning
Landmand Niels Peder Christiansen
Læs også
Landmænd kæmper mod 18 kilometer lang gasledning

Men Næstved Kommune sætter spørgsmålstegn ved det statslige selskabs beregninger.

Og de lodsejere, der skal lægge jord til gasledningen, ser hellere, at der bliver etableret en kompressorstation, der kan koble biogasanlægget ved Ringsted på det overordnede gasnet.

Direktør: - Ledning er bedst for samfundsøkonomien

Men Carsten Jensen, der er administrerende direktør i DGD, holder fast i, at en ledning mellem Ringsted og Næstved er det bedste for alle.

- Vi har været ude at lave en samlet vurdering baseret på vores erfaringer fra tidligere forsyningsprojekter, og den viser, at den bedste løsning samfundsøkonomisk, det er at trække en ny ledning på de her 18 kilometer, siger han.

Den administrerende direktør fortæller, at DGD har undersøgt muligheden med at sætte en kompressorstation op, men at de og et rådgivende ingeniørfirma finder, at det er mest optimalt at etablere en gasledning.  

Se her, hvor ledningen skal løbe. Artiklen fortsætter under videon. 

 

- Niras har også gennemgået vores beregninger, og de er også nået frem til, at ledningen er den bedste løsning, siger direktøren.

Kommune uening i beregninger

Beregninger, som Næstved Kommune har fået lavet, viser, at størstedelen af den samfundsøkonomiske gevinst forsvinder, når man kigger på tallene fra DGD med kritiske øjne.

Der er en regneforskel på 20 millioner kroner, viser de.

Artiklen fortsætter under videoen.

Det er DGD, der beslutter, hvordan gassen fra biogasanlægget ved Ringsted distribueres.

Men kritikken fra blandt andre Torben Lollike (R), der er formand for Klima- og Miljøudvalget i Ringsted Kommune, preller af på DGD’s direktør

- Kommunerne har selv været fremme og indstille denne her løsning om at bygge en ledning i marts måned, siger Carsten Jensen.

- Jeg vil også sige, at de beregninger, som kommunen har lavet, hvis man lægger dem til grund, så vil det stadig vise, at denne her ledning er en god løsning, siger han.

Direktør lover, at der ikke kommer ekstra regninger

I forbindelse med anlæggelsen af gasledningen skal der graves på 42 lodsejeres grunde. Mange af dem er bekymrede for, at de vil få ekstra udgifter på grund af af skader på deres jord i forbindelse med arbejdet.

Men ifølge Carsten Jensen vil det ikke blive et problem. Han lover, at lodsejerne ikke kommer til at betale for skader i forbindelse med anlægsarbejdet af deres egne lommer.

Gastransmissionsledning
Læs også
Borgere skal igen høres om omdiskuteret gasledning: Her afholdes borgermøderne
Gastransmissionsledning
Læs også
Borgere skal igen høres om omdiskuteret gasledning: Her afholdes borgermøderne

- Det er vores hensigt, at alle de eventuelle skader, vi kommer til at lave på lodsejernes jorde i forbindelse med anlægsarbejdet, dem vil vi reetablere igen, siger han.

Politikerne i Ringsted og Næstved kommuner har nu aftalt at holde et fællesmøde i maj, hvor de vil forsøge at komme til bunds i sagen, og DGD vil indkalde til et borgermøde i forbindelse med anlæggelsen af gasledningen.

Se hele indslaget om gasledningen her:

 

 


Nyhedsoverblik