Anklager anker frifindelse af afdelingssygeplejersk i dødssag

Frifindelsen mod afdelingssygeplejersken fra Nykøbing Falster Sygehus bliver nu anket af statsadvokaten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Statsadvokaten anker nu frifindelsen af afdelingssygeplejersken, som var tiltalt for ikke at have reageret på gentagne henvendelser fra andre ansatte, der mistænkte den nu dømte sygeplejerske, Christina Hansen, for at skade patienter.

Spørgsmålet var derfor i retten, om afdelingssygeplejersken kunne have forhindret, at Christina Hansen i 2015 indgav flere patienter på Akutafdelingen en dosis medicin, der kan have været medvirkende til deres død, sådan som hun er dømt for.

quote Jeg formodede, at det bundede i noget personligt fnidder og intriger

Afdelingssygeplejerske

Retten i Nykøbing Falster frifandt afdelingssygeplejersken den 27. marts.

Domsmandsretten var uenig

Under retssagen erkendte afdelingssygeplejersken, at der var én af hendes medarbejdere, der på et tidspunkt fortalte hende, at hun havde mistanke om, at Christina Hansen slog patienter ihjel.

- Jeg tænkte, at det var en usædvanlig melding, men det var jo ikke sådan, jeg så Christina, og jeg formodede, at det bundede i noget personligt fnidder og intriger, for dem var der så rigeligt af, forklarede den tiltalte i retten.

Ved afgørelsen ved Retten i Nykøbing Falster var det heller ikke en enig domsmandsret.

Tre dommere fandt det bevist, at afdelingssygeplejersken skulle frifindes. To dommere mente ikke, at hun havde overtrådt autorisationsloven ved ikke at reagere. En dommer mente, at hun var skyldig i grovere forsømmelse.

Da der var stemmeflertal, blev afdelingssygeplejersken frifundet.

Anklageren gik ellers efter en straf på fire måneders fængsel – dog betinget. Samtidig skulle afdelingssygeplejersken fratages retten til at være leder i sygeplejefaglige sammenhænge.

Udspringer af sag fra 2015

Retssagen mod afdelingssygeplejersken udsprang af sagen mod sygeplejerske Christina Hansen, som i maj 2017 blev idømt 12 års fængsel for drabsforsøg på fire patienter på Nykøbing Falster Sygehus.

Sagen begyndte, da sygeplejersken blev anholdt efter en nattevagt 1. marts 2015. På nattevagten var 86-årige Anna Lise Poulsen og 66-årige Viggo Petersen begge afgået ved døden, mens den 72-årige Maggi Rasmussen havde haft respirationsstop og var blevet genoplivet. 

Sagen kom for byretten og til anklageskriftet mod sygeplejersken blev blandt andet tilføjet en tiltale om drab på 72-årige Arne Herskov i marts 2012.

Byretten kendte i juni 2016 sygeplejersken skyldig i de tre drab og drabsforsøget, og hun blev idømt den strengeste straf efter dansk straffelov: Livsvarigt fængsel.

Sygeplejersken ankede dommen på stedet.

Dommen blev i 2017 lavet om i Østre Landsret, så hun ikke er dømt for drab, men forsøg på manddrab.


Nyhedsoverblik