Det er blevet almindeligt at træne på job - og få løn for det

Et stigende antal virksomheder tilbyder de ansatte at dyrke motion i arbejdstiden. Det viser tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I en travl hverdag kan det være svært at finde tid til at dyrke motion.

Men nu har et stigende antal medarbejdere mulighed for at dyrke motion i arbejdstiden- altså tage i træningscenteret og få løn for det.

Antallet af virksomheder der tilbyder små motionsaktiviteter i dagligdagen er på få år steget fra 15 procent til over 21 procent. Det viser tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Broløb
Læs også
Minister genindfører motionsløb på Storebæltsbroen
Broløb
Læs også
Minister genindfører motionsløb på Storebæltsbroen

Daglige elastikøvelser

Her i regionen er motionen også vundet frem på flere arbejdspladser blandt andet på virksomheden Insatech A/S ved Præstø, hvor medarbejderne laver forskellige elastikøvelser på kontoret hver dag i omkring ti minutter.

- Jeg synes, det er et rigtigt godt initiativ, for når man har et job, hvor man sidder ned det meste af dagen, som jeg gør, så er det rart at komme op og få strukket sine skuldre og lige få rettet ryggen ud, ellers så kan man godt være lidt øm i nakke og skuldre ved dagens slutning, så det er rigtigt godt at få løsnet op, siger Inge Hansen, der er en af de medarbejdere, der deltager i den daglige motion, til TV2 ØST.  

Alle der har lyst til at være med kan deltage i de daglige øvelser, der ligger i arbejdstiden.
Alle der har lyst til at være med kan deltage i de daglige øvelser, der ligger i arbejdstiden. Foto: Ingrid Østergaard - TV2 ØST

Chefen har givet de ansatte lov til at bruge arbejdstiden på at motionere.

- Vi synes, der skal være lidt højt til loftet i sådan en virksomhed som vores, det giver sådan lidt mere holdånd, og så bliver folk mere velmotiverede, så er de mere effektive, og hvis jeg skal være lidt kynisk, så får virksomheden også lidt mere ud af dem, siger den administrerende direktør Jacob Møller.

Cykling og gåture

På Midtsjællands Aktiveringscenter i Ringsted dyrker de ansatte også motion i arbejdstiden. Her står den på én times cykling eller vandring om ugen.

- Det er godt at komme ud og gå og i det hele taget få rørt sig, og så er det også en anden lidt uformel måde at snakke med sine kollegaer på, siger Cecilie Mejlstrup, der går tur sammen med nogle af sine kollegaer.

En gang om ugen går Cecilie Mejlstrup og kollegaerne en tur på en times tid i arbejdstiden.
En gang om ugen går Cecilie Mejlstrup og kollegaerne en tur på en times tid i arbejdstiden. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

- Flere af os er kommet i langt bedre form, og når man er i bedre form, så kan man også bedre præstere på arbejdet, så det er en win-win situation for os alle sammen både for virksomheden og for os som medarbejdere, siger Allan Brønnum, der cykler en times tid om ugen.

Allan Brønnum er kommet i bedre form, efter han er begyndt at cykle en time om ugen i arbejdstiden.
Allan Brønnum er kommet i bedre form, efter han er begyndt at cykle en time om ugen i arbejdstiden. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Fordele for arbejdspladsen

Ifølge chefen har motionen flere fordele for arbejdspladsen:

- Det skaber værdi for os, det giver et lavere sygefravær, og det giver en bedre tvivlsel, siger Michael Merle, der er leder for Midtsjællands Aktiveringscenter.

Hos Dansk firmaidrætsforbund oplever man en øget interesse fra virksomheder, der ønsker at gøre motion til en del af hverdagen, og her er håbet at endnu flere virksomheder vil følge trop.

- Hvis vi gør det i arbejdstiden, får vi langt flere med, end hvis det ligger udenfor arbejdstiden, og specielt dem som ikke er aktive i forvejen, dem får vi i højere graf med, når vi laver det i arbejdstiden, så det er en kæmpe styrke både for den enkelte, for arbejdspladsen og for samfundet i helhed, siger Søren Willeberg, der er direktør for kommunikation og marketing i Dansk Firmanidrætsforbund.

Ifølge Dansk Firmaidrætsforbund kan motion i arbejdstiden både betale sig for medarbejdere og virksomheder.
Ifølge Dansk Firmaidrætsforbund kan motion i arbejdstiden både betale sig for medarbejdere og virksomheder. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Motionen gør en forskel

Ifølge medarbejderne kan de tydeligt mærke at motionen har gjort en forskel:

- Jeg kan mærke, at jeg tidligere har haft problemer med nakke og skuldre, og det har jeg ikke mere, fordi jeg får løsnet op i løbet af dagen, jeg er bedre til at få løsnet op, så det hjælper helt sikkert på nogle skavanker rundt omkring, siger Inge Hansen fra Insatech.

96cfb0d7-63af-4b2b-8cc1-6184be1574a9.jpg
Læs også
Arbejdspladser efteraber børnenes motionsdag: - Man får et bedre sammenhold
96cfb0d7-63af-4b2b-8cc1-6184be1574a9.jpg
Læs også
Arbejdspladser efteraber børnenes motionsdag: - Man får et bedre sammenhold

Den 11. Oktober er der mere motion på skemaet, når der bliver afholdt arbejdernes motionsdag over hele landet.


Nyhedsoverblik