Sprut og kokain kastet ind over fængselsmuren - nu går betjente med cykelhjelm

Jyderup Fængsel bliver omdannet til kvindefængsel fra 2020. Arkivfoto.

Betjente i Jyderup Fængsel på det nordvestlige Sjælland frygter at blive ramt i hovedet af indkastede genstande.

Landets åbne fængsler oplever jævnligt, at der bliver kastet genstande ind over fængselsmuren, men i Jyderup Fængsel er det eskaleret i sådan en grad, så de ansatte frygter at blive ramt af de tunge genstande.

Det oplyser Fængselsforbundet.

Fællesskabsafdelingen i Jyderup ligger i en firelænget bygning ikke langt fra vejen. I midten af den er en atriumgård, hvor de indsatte ofte holder til. Det var her, fængselsbetjent Kim Winther Kristensen for nyligt blev ramt i ryggen af en hård genstand.

Det er så billigt, at de bare kan kaste 15 flasker ind over bygningen, og så er de ligeglade med, at vi finder syv af dem

Kim Winther Kristensen, fængselsbetjent i Jyderup Fængsel

- Jeg går tit ud i gården for at tale med de indsatte og holde lidt øje. Vi kan meget hurtigt fornemme, hvis der er gang i noget. De begynder at pille rundt og forsøger at lokke os betjente væk, fortæller Kim Winther Kristensen i en pressemeddelelse og forsætter:

- Mens jeg stod der, blev jeg ringet op af en kollega, der havde set noget mistænkeligt på overvågningskameraet, og idet jeg gik ind, blev jeg ramt af noget hårdt. Det var en hård bold lavet af gaffatape og med en sten inden i sammen med 30 gram hash og 10 gram kokain.

Artiklen fortsætter unde billedet.

Jyderup Fængsel har 162 pladser, hvor de fleste er i åbne afdelinger. 24 pladser er reserveret til kvinder i en lukket afdeling. Foto: Kriminalforsorgen.

Han tør ikke tænke på, hvad der var sket, hvis han havde fået den store sten i baghovedet.

Dagen efter smed en person 12 flasker spiritus ind over muren. Han fortsatte kaste flere flasker, selvom han blev råbt an af en fængselsbetjent. Det er ifølge Fængselsforbundet blevet hverdag at finde hash, og et andet problem er stoffet GHB, der ligner vand og som er meget billigt at producere.

- Det er så billigt, at de bare kan kaste 15 flasker ind over bygningen, og så er de ligeglade med, at vi finder syv af dem, siger Kim Winther Kristensen.

Cykelhjelme som del af uniformen 

Fængselsbetjentene i Jyderup Fængsel har forsøgt at få de indsatte til at forstå, at indkastet er et stort problem. Når problemer har været for stort, bliver alle kollektivt lukket inde på cellerne. 

Vi kan slet ikke følge med til at opdage og konfiskere alt

Kim Winther Kristensen, fængselsbetjent i Jyderup Fængsel

Men personalet forsøger ifølge Fængselsforbundet også at få de indsatte til at forstå alvoren på en anderledes måde.

- Dagen efter jeg blev ramt, tog en kollega og jeg cykelhjelme på, når vi gik ud i gården til de indsatte. For at skære tingene ud i pap. Det var selvfølgelig lidt for sjov, men også for at udtrykke, at vi har fået nok, siger Kim Winther Kristensen.

Jyderup Fængsel

  • Jyderup Fængsel har 162 pladser, hvor de fleste er i åbne afdelinger. 24 pladser er reserveret til kvinder i en lukket afdeling.
     
  • Fængslet modtager som udgangspunkt domfældte mænd fra den lokale region, men behandlingsafdelingen og afdelingen for de helt unge, modtager indsatte fra hele landet. Fængslet har også indsatte med længere straffe fra de lukkede fængsler, som er nået så langt i deres afsoningsforløb, at de vurderes at være klar til at afsone under mere åbne forhold.
     
  • Det var i 2018, at den lukkede afdeling med 24 pladser blevet reserveret til kvindelige afsonere og arrestanter, og i 2020 bliver Jyderup Fængsel rent kvindefængsel.

 

Kilde: Kriminalforsorgen.​​

Se mere

- Problemet er, at det er de svage og unge indsatte, der bliver sat til at samle tingene op, fordi de er nederst i hierarkiet. Vi har flere gange taget en ung indsat med 100 gram hash velvidende, at han ikke selv ryger, men opbevarer det for indsatte længere oppe i hierarkiet, tilføjer han.

Hårdt klientel 

En del af det, der bliver kastet ind over muren i Jyderup Fængsel, bliver opdaget af Kim Winther Kristensen og hans kollegaer, som holder øje med de indsattes adfærd i atriumgården.

En anden del bliver opdaget af de fængselsbetjente, der holder øje med overvågningskameraerne i fængslet.

- Vi opdager selvfølgelig en del, men vi kan slet ikke følge med til at opdage og konfiskere alt. Problemet er, at klientellet har ændret sig over de sidste ti år. Det er meget hårdere indsatte, der sidder nu, og de er ligeglade med sanktioner. Samtidig er vi ekstremt pressede på grund af underbemanding i fængslet, siger Kim Winther Kristensen.

Kan ikke opsnappe alt 

Bo Yde Sørensen, der formand i Fængselsforbundet, genkender problemet med store mængder indkastet genstande i Jyderup Fængsel og oplever, at det er et generelt problem i de åbne fængsler.

Det er et grundlæggende problem, der er svært at få helt bugt med i et åbent fængsel

Ole Hansen, institutionsleder i Jyderup Fængsel

- Bemandingen er efterhånden røget ned under eksistensminimum i de åbne fængsler, og det giver et stort råderum for både dem, der kaster ind over murene, og de indsatte, som skal modtage varerne. De ved udmærket godt, at der er lille risiko for at blive opdaget. Vi har før omtalt problemer med stoffer i Horserød, og det er også et stort problem i Kragskovhede netop nu, siger forbundsformanden.

Leder anerkender problemet

Institutionsleder i Jyderup Fængsel, Ole Hansen, anerkender problemet med indkastede genstande og fortæller, at personalet arbejder hårdt for at stoppe problemet.

- Det er et grundlæggende problem, der er svært at få helt bugt med i et åbent fængsel. Problemet forstærkes også i Jyderup Fængsel, fordi vi ligger midt i en bebyggelse. Samtidig har vi et klientel, der efterspørger stofferne, siger han.

Det åbne fængsel i Jyderup forsøger at dæmme op for problemet med kameraer og dialog.

- Vi bruger alle de værktøjer, vi har til rådighed. Hegn, kameraer, dialog med de indsatte og sikkerhedsmæssige foranstaltninger. Det kan for eksempel være at lukke alle indsatte ind på cellerne, når vi har mistanke om, at der er kastet noget ind, eller der er fundet indkastede stoffer og alkohol, siger Ole Hansen.

Jyderup Fængsel er ved at blive omdannet til rent kvindefængsel, her vil fængslet overdækker den atriumgård, hvor indkastet er værst.

03:47

Det kommende kvindefængsel i Jyderup bliver udsat for kritik.

Luk video

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App