Sorø ville sætte solceller på kommunens bygninger - nu er planerne droppet

Solceller er højeste mode - og i Sorø ville man også sætte dem på kommunens bygninger. Nu må planerne droppes. Foto: Jan Vinholdt - TV2 ØST

Sorøs byråd ville have solceller på tre kommunale bygninger. Ændrede låneregler sætter en stopper for projektet.

Mindre gas, mindre kul og mere grøn energi. Klimaet står højt på den politiske dagsorden, og tilbage i 2016 besluttede Sorø Kommune at sætte solceller op på tre af kommunens bygninger. Planen var et led i en grøn omstilling i kommunen, som nu møder modstand.

Et solcelleanlæg på Frederiksberg Skole i Sorø står allerede færdigt, men etableringen af lignende anlæg på Frederiksberg Hallen og Stenlille Hallen er nu blevet udskudt på ubestemt tid.

Det skyldes nye regler for statsstøtte til vedvarende energi.

Nye regler stopper planerne

På et møde den 22. maj besluttede byrådet i Sorø at udskyde anlæggelsen af solcelleanlæggene på Frederiksberg Hallen og Stenlille Hallen. De penge, man havde regnet med at kunne låne af Kommune Kredit, kan nu ikke bevilges til projektet alligevel.

- Det er ikke fordi, vi ikke vil fortsætte med at arbejde med den grønne omstilling, forklarer Sorøs borgmester Gert Jørgensen (K)

- Men reglerne for finansiering af vedvarende energi har ændret sig, siden kommunen først besluttede at etablere de tre solcelleanlæg, fortæller han.

Konkurrence med private

Sorø Kommunes eneste kredityder hedder Kommune Kredit, og det var det selskab, kommunen havde planer om at låne penge fra. Men Kommune Kredit har ikke længere ret til at låne penge til vedvarende energi.

Firmaets administrerende direktør Jens Lundager fortæller, at Sorø Kommune ikke kan låne penge i Kommune Kredit til finansiering af solcellerne fordi, de vil producere strøm til det fælles elnet.

Det betyder, at kommunen vil komme til at konkurrere med private firmaer om produktionen af strøm, og så må Kommune Kredit ikke låne penge til projektet.

- Vi er underlagt statsstøttereglerne, forklarer Jens Lundager.

Nye muligheder skal afdækkes

For at holde fokus på den vedvarende energi i Sorø Kommune, ønskede Enhedslisten at fortsætte med planerne om de to solcelleanlæg på trods af ændringerne i Kommune Kredits lånemuligheder. Men det forslag fandt ikke opbakning i byrådssalen.

Det giver god mening at udskyde processen, indtil vi finder frem til, hvor vi kan låne pengene henne

Gert Jørgensen (K), borgmester, Sorø.

- Vi har ikke ændret retning, hvad solcellerne angår, men når forudsætningerne for den tidligere beslutning ændrer sig, så har vi pligt til at undersøge tingene nærmere, siger Gert Jørgensen om byrådets beslutning om at udskyde projekterne.

- Det giver god mening at udskyde processen, indtil vi finder frem til, hvor vi kan låne pengene henne, siger borgmesteren.

Etableringen af de to solcelleanlæg vil koste omkring 4.750.000 kroner.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App