Sorø vil indføre lukkeuger i daginstitutionerne

Forældre i Sorø var på barrikaderne sidste efterår, da kommunens budget for 2019 skulle vedtages. Dengang var der også varslet besparelser på børneområdet. Foto: Jesper Truelsen - TV ØST

Børn- og Undervisningsudvalget i Sorø Kommune vil indføre to lukkeuger i sommerferien i SFO'er og daginstitutioner og nedlægge modtageklasser.

Tirsdag aften skulle Børn- og Undervisningsudvalget i Sorø Kommune tage stilling til en række spareforslag.

Da mødet var slut, havde et flertal stemt for at indføre to lukkeuger i daginstitutioner og SFO'er i sommerferien, samt tre lukkedage før påske. To daginstitutioner og to SFO'er vil holde åbent for nødpasning.

Vi skal finde nogle penge, og vi vil gerne vise velvillighed.

Maria Møller (V), medlem af Børn- og Undervisningsudvalget.

Desuden skal modtageklasser for tosprogede nedlægges. Istedet bliver det den enkelte skoleleders ansvar at vurdere, hvilken undervisning den enkelte elev har brug for, inden vedkommende kan indsluses i den almindelige klasse. Spareforslaget er begrundet i et faldende antal elever til modtageklasserne.

- Vi skal finde nogle penge, og vi vil gerne vise velvillighed, siger Maria Møller (V), som sidder i udvalget.

Andre spareforslag blev udskudt

Resten af spareforslagene, som bl.a. gik på at ændre på fordelingen af pædagoger og pædagogmedhjælpere i institutionerne og indføre kortere åbningstider i en række daginstitutioner, blev udskudt. Politikerne skal i stedet tage stilling til dem i de kommende budgetforhandlinger.

- Det er nogle ret voldsomme besparelser, og hos Venstre synes vi, det kolliderer med kommunens vision om at være attraktiv for børnefamilier og pendlere, siger Maria Møller (V), som især havde det svært med indskrænkning af daginstitutionernes åbningstider.

Nu skal de forslag istedet tages under budgetforhandlingerne.

- Så kan vi få en mere dybdegående debat omkring det her, siger Maria Møller (V). 

Udvalgets opgave lød på at finde varige besparelser for cirka 7 millioner kroner gældende fra 2020. Nogle af pengene blev fundet på et møde i juni, mens en række andre spareforslag skulle i høring først.

Jeg forstår slet ikke, at vi skal tage stilling til nogle af de her forslag, før vi kender kommunens økonomi for næste år. 

Anne Madsen (S), medlem af Børn- og Undervisningsudvalget, Sorø Kommune.

Det er bl.a. stigende udgifter til specialundervisning, der får budgettet på Børn- og Undervisningsområdet til at skride.

- Det er for mange børn, det går ud over, hvis skolerne selv skal blive ved med at finansiere de øgede udgifter til specialundervisning, siger Maria Møller (V).

S: Vent til vi kender budgettet

Enhedslisten og Socialdemokraterne stemte imod alle spareforslagene.

- Jeg forstår slet ikke, at vi skal tage stilling til nogle af de her forslag, før vi kender kommunens økonomi for næste år. Om tre uger ved vi formentlig hvordan økonomiaftalen mellem KL (Kommunernes Landsforening, red.) og regeringen ser ud, og så er vi meget klogere, siger Anne Madsen (S).

Maria Møller (V) kalder Anne Madsens argument ’helt fair’.

- Men vi står bare i en situation, hvor vi i Venstre føler os nødsaget til at finde noget velvilje til at finde penge til de her øgede udgifter, siger Maria Møller (V).

Sidste år stod Sorø Kommune også overfor en række besparelser, men der blev mange af dem droppet i sidste øjeblik. Kommunen fik nemlig ekstra penge i kassen fra Økonomi- og indenrigsministeriet, som valgte at kompensere kommunerne på grund af nye regnemetoder i udligningen.

Maria Møller (V) håber, at der ligesom sidste år falder nogle penge ned i kommunekassen, men tør ikke tro på, at det vil kunne løse alle udfordringerne.

Bo Mouritzen (Enhedslisten) har begæret beslutningerne på tirsdagens møde videre i byrådet.

VIDEO: Flere andre kommuner holder lukkeuger - og her er Næstved helt i front:

04:14

Næstved Kommune sætter kedelig rekord. I Næstved er der nemlig allerflest lukkedage I daginstituionerne. Mens Lolland Kommune holder lukket i to dage, og Vordingborg kommune holder lukket i fem dage, så holder Næstved Kommunes børnehaver lukket i hele 24 dage!

Luk video

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App