Sorø Sundhed og Omsorg er nomineret til Arbejdsmiljøprisen

En såkaldt samarbejdstrappe giver bedre psykisk arbejdsmiljø i Sorø Sundhed og Omsorg, der nu er nomineret til Arbejdsmiljøprisen 2019.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Svære emner kan føre til store frustrationer og konflikter i kommunikationen mellem personale, borgere og pårørende. Det tog psykisk hårdt på de ansatte i Sorø Sundhed og Omsorg, og derfor indførte de to nye redskaber, der skulle styrke samarbejdet mellem dem. Redskaberne har været med til at mindske konflikterne og forbedret de ansattes arbejdsmiljø, og derfor er Sorø Sundhed og Omsorg nomineret til Arbejdsmiljøprisen 2019.

- Vi er meget overvældede over, vi er nomineret til Arbejdsmiljøprisen. Det har været spændende, og det mest interessante er, at noget vi har lavet kan give mening i nogle andres hverdag, siger Pia Nyborg Hansen, der er leder i Sorø Sundhed og Omsorg.

quote Vi er meget overvældet over, vi er nomineret til Arbejdsmiljøprisen. Det har været spændende, og det mest interessante er, at noget vi har lavet kan give mening i nogle andres hverdag.

Pia Nyborg Hansen

Samarbejdstrappe og døgnrytmeplan er redskaberne

Det er redskabet ”samarbejdstrappen”, medarbejderne benytter sig af, når de oplever udfordringer i den daglige kontakt med borgerne og deres pårørende. Et redskab, der giver en bedre kommunikation med borgerne og de pårørende. Samarbejdstrappen er med til at forebygge konflikter og er med til at give et bedre samarbejde, hvor der er fokus på at løse problemerne.

I Sorø Sundhed og Omsorg bruger man samarbejdstrappen til at forebygge konflikter. 
I Sorø Sundhed og Omsorg bruger man samarbejdstrappen til at forebygge konflikter. 

- Samarbejdstrappen går ud på, at man har fokus på tidligt i forløbet at holde øje med, at man har den gode dialog, og hvis man ikke har det, så er der i redskabet nogle tegn, hvor der illustreres, hvordan man kan gøre det bedre, siger Pia Nyborg Hansen.

Et andet redskab, der er med til at give et bedre psykisk arbejdsmiljø, er ”døgnrytmeplanen”, der samler alle handleplaner om en borger. Det betyder, at medarbejderne kan give en ensartet tilgang til opgaverne.

quote Det er et redskab til at beskrive, hvordan plejen er planlagt. Den er god, fordi aftalerne er skrevet ned, og det er noget, alle kan forholde sig til.

Pia Nyborg Hansen

- Det er et redskab til at beskrive, hvordan plejen er planlagt. Den er god, fordi aftalerne er skrevet ned, og det er noget, alle kan forholde sig til, lyder det fra Pia Nyborg Hansen.

Nomineret i kategorien psykisk arbejdsmiljø

Sorø Sundhed og Omsorg er nomineret i kategorien psykisk arbejdsmiljø. I alt er 12 arbejdspladser nomineret i fire forskellige kategorier til Arbejdsmiljøprisen 2019. Der er tre nominerede i hver kategori, som alle er nominerede, fordi de kan være med til at inspirere andre arbejdspladser.

Sorø Sundhed og Omsorg er kommunens ældrepleje, hvor der er ansat 450 medarbejdere. Organisationen står for sygepleje, tre hjemmeplejeområder, fire plejecentre, et center med pleje/rehabilitering og administration.

Danish Crown også nomineret

Sorø Sundhed og Omsorg er ikke den eneste arbejdsplads i regionen, der er nomineret til den fornemme pris. Også Danish Crown Ringsted er nomineret i kategorien arbejdsulykker. Det skyldes, at slagteriet har reduceret antallet af arbejdsulykker markant ved at sætte fokus på ledelse, kultur og risiko, og det tyder på, indsatsen har båret frugt. I hvert fald er antallet af ulykker faldet fra 39 ulykker per 1.000 ansatte i 2013-2014 til 14 ulykker i 2017-2018. Det betyder, at Danish Crown i Ringsted har reduceret mere end halvdelen af antallet af arbejdsulykker på fem år.

I Danish Crown i Ringsted er der stor risiko for arbejdsulykker, idet der dagligt anvendes knive, maskiner og køretøjer til at slagte omkring 35.000 grise om ugen.

Arbejdsmiljøprisen uddeles af Arbejdsmiljørået til de fire arbejdspladser, som gør noget særligt ved arbejdsmiljøet, og som kan inspirere andre. Vinderne kåres mandag den 8. april.

De 12 nominerede arbejdspladser til Arbejdsmiljøprisen 2019 er:

  • Nominerede i kategorien Arbejdsulykker:
    • Danish Crown Ringsted
    • Lemvigh-Müller A/S
    • Regionspsykiatrien Horsens, Region Midtjylland
       
  • Nominerede i kategorien muskel-og skeletbesvær:
    • Dagtilbudsafdelingen, Børne- og Ungeforvaltningen, Odense Kommune
    • NCC Danmark A/S
    • Neurologisk Afsnit, Regionshospitalet Viborg, Region Midtjylland
       
  • Nominerede i kategorien Psykisk arbejdsmiljø:
    • Adserballe & Knudsen A/S
    • Intensiv afdeling, Bispebjerg Hospital, Region Hovedstaden
    • Sorø Sundhed og Omsorg, Sorø Kommune
       
  • Nominerede i kategorien Unge og nyansattes arbejdsmiljø:
    • Fødeafsnittet, Hvidovre Hospital, Region Hovedstaden
    • Klinik Medicin, Regionshospital Nordjylland Hjørring
    • Pædagogisk Psykologisk Rådgivning, Kolding Kommune

Nyhedsoverblik