Sorø Klosterkirke får nyt kobbertag og kalket vægge - renovering til 70 milloner lakker mod enden

I det sidste halve år har håndværkere arbejdet på at renovere Sorø Klosterkirke for 70 millioner kroner. Nu er de ved at være i mål.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sorø Klosterkirke har fået en gevaldig overhaling.

Alt på ydersiden af klosterkirkens tårn er nemlig blevet pillet af, træet er blevet udskiftet, mens dele af taget er blevet repareret med nye kobberplader.

Men indvendigt er der også sket forandringer. Her er kirkens gamle kalkmalerier blevet restaureret, mens kirkens vægge er blevet kalket.

quote Vi skulle gerne være færdige i morgen

Steen Holm, Byens Tag & Facade

Sorø Klosterkirke har nemlig gennemgået en historisk renovering i det sidste halve år, som har løbet op i godt 70 millioner kroner. Og nu er håndværkerne ved at nå til vejs ende.

På den måde er den gamle klosterkirke, som er opført omkring 1161, blevet løftet ind i det 21. århundrede med den omfattende restaurering.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

En af dem, der har været med til at give kirken et nyt look, er Steen Holm. Han er blikkenslager og har været med til at udskifte og restaurere mange dele af kirkens tårn.

- Min makker og jeg har brugt noget, der ligner 1.300-1.400 timer på det for at renovere kirken. Det er både spidsen og alt udsmykningen – det er det hele, siger Steen Holm fra Byens Tag & Facade.

- Vi skulle gerne være færdige i morgen og have ryddet helt af. Vi bliver færdige i dag med at lukke det hele. Vi har måske lige et par timer i morgen og så er vi færdige, tilføjer han.

Private aktører har gjort renovering mulig

Pengene til den historiske renovering af Absalons gamle klosterkirke kommer fra flere private aktører.

Sorø Klosterkirke er en af de sidste privatejede kirker i Danmark, og ejeren Stiftelsen Sorø Akademi har fået økonomisk hjælp fra blandt andre A.P. Møller Fonden og den lokale virksomhed Sorana A/S. Begge parter har givet 25 millioner i støtte.

Læs også
Klosterkirke skal renoveres for 70 millioner kroner
Læs også
Klosterkirke skal renoveres for 70 millioner kroner

Det er desuden 7,5 millioner kroner fra Augustinus Fonden, der er skyld i, at kalkmalerierne også er blevet restaureret. Desuden har provstiet postet omkring tre millioner kroner i projektet, mens stiftelsen også selv har spyttet penge i puljen. Et projekt til samlet omkring 70 millioner kroner.

Artiklen fortsætter under billedet.

Håndværkere har arbejdet i et halvt år på klosterkirkens spir.
Håndværkere har arbejdet i et halvt år på klosterkirkens spir. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Har renoveret klosterkirke med håndkraft

De mange millioner har gjort det muligt for håndværkerne at restaurere kirken fra top til bund. Arbejdet gik i gang i april og har nu stået på i lidt over et halvt år.

Læs også
Brugernes bud: Dette er det bedste ved Sorø Kommune
Læs også
Brugernes bud: Dette er det bedste ved Sorø Kommune

Og håndværkere som blikkenslageren Steen Holm har ikke fået hjælp af moderne maskiner. De har gennemført meget af arbejdet med håndkraft, som for eksempel når de skulle slå og bukke kobberpladerne fast på taget.

- Det hele er håndarbejde, og vi har stået og trykket. Vi har ikke nogen maskiner til at lave det her, tilføjer han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Maj Rygaard er konservator hos Nordisk Konservering, som viser her, hvordan de har restaureret klosterkirkens kalkmalerier.
Maj Rygaard er konservator hos Nordisk Konservering, som viser her, hvordan de har restaureret klosterkirkens kalkmalerier. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Indenfor har fem konservatorer arbejdet på at genskabe de gamle hvælvinger og friser. Desuden er væggene blevet kalket, og det er ellers ikke sket siden 1870'erne.

- Alle de steder, hvor der har været brud i overfladen - det kan være nogle små nogen eller helt små revner, eller det kan være større brud, som vi for eksempel har herovre. På de steder går vi ind og genskaber det murmæssigt. Så kalker vi det og retoucherer det, sådan så man ikke kan se, at der har være brud, siger Maj Rygaard, konservator ved Nordisk Konservering.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan ser Sorø Klosterkirke ud indvendigt efter restaureringen af kalkmalerierne.
Sådan ser Sorø Klosterkirke ud indvendigt efter restaureringen af kalkmalerierne. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Har lagt spritnyt kobbertag i 40 meters højde

Oppe på toppen af kirken i 40 meters højde har Steen Holm og hans kolleger blandt andet brugt mange timer på at lægge et helt nyt kobbertag på kirkens spir.

- Vi har pillet alt det gamle kobber af og lagt nyt kobber på. Herinde i loftet og selve det vi kalder juletræet i midten – der var bly på. På alle stolperne var der bly på, og det har vi lavet om til kopper. Vi har klædt hele tårnet af, og træet er blevet repareret inden under, siger han.

Artiklen fortsætter under billederne.

 
  Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST
 
  Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Håndværkernes vigtigste opgave har været at sikre, at den mere end 850 år gamle kirke ikke har taget skade under renoveringen. Samtidig er renoveringen blevet gennemført på den gammeldags facon.

- Det er et kæmpe arbejde. Bare alene tømrerne, der er med inden over, er utroligt dygtige, der har forstand på gamle ejendomme og restaurering af det. Det er sat sammen ligesom i gamle dage, siger Steen Holm.

- Selve hele fløjlsstangen deroppe, hvor al pynten sidder, er banket i med gamle søm. Det er håndsmedede søm, der er blevet lavet til at banke i den. Og det hele er samlet på gammeldagsmanér, tilføjer han. 


Nyhedsoverblik